Uzņēmēju Plaudi-Rēlingeri un vēl trīs personas tur aizdomās par iespējamu aplokšņu algu izmaksu

Prokuratūra cēlusi apsūdzību četrām personām, tostarp, skaistumkopšanas jomas uzņēmējai Ievai Plaudei-Rēlingerei, krimināllietā par iespējamu aplokšņu algu izmaksu vairāk nekā 3 miljonu eiro apmērā, liecina publiski tēlpā izskanējusī informācija. 

Prokuratūras preses pārstāve Ieva Šomina, neminot personu vārdus, medijiem apstiprinājusi, ka pirmdien, 27.martā  Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai cēlusi apsūdzību četrām personām.

Apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma panta par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu, ja tas izdarīts ievērojamā apmērā, kā arī pēc Krimināllikuma panta par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā, ja to izdarījusi organizēta grupa.

Saskaņā ar apsūdzību, apsūdzētās personas, izmaksājot uzņēmumā faktiski nodarbinātajiem darba ņēmējiem uzņēmuma grāmatvedībā neuzskaitīto darba samaksu par laika periodu no 2017.gada janvāra līdz 2019.gada martam 3 741 047 eiro apmērā, pārkāpa darba samaksas noteikumus.

Šādas rīcības rezultātā apsūdzētās personas minētajā laika posmā, sniedzot nepatiesu informāciju kāda Latvijas-Vācijas kopuzņēmums ziņojumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākumu nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī, nenodrošināja normatīvajiem aktiem atbilstošu nodokļu aprēķināšanu un samaksu, uzskata prokuratūra.

Apsūdzība uzskata, ka apsūdzētās personas organizētā grupā izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot Latvijai zaudējumus 2 983 691 eiro apmērā nenomaksātu nodokļu veidā.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja Nodokļu un muitas policijas pārvalde. Kriminālprocesā sākti divi procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskajām personām, kā arī uzlikti seši aresti personu mantai, proti uzņēmumiem piederošajām kapitāldaļām un nekustamajiem īpašumiem.

Firmas.lv informācija liecina, ka 2023.gada 9.februārī ar VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas 6.februāra lēmumu par aresta uzlikšanu mantai ir piemērots arests Plaudes-Rēlingeres kā patiesā labuma guvējas mantai – Lawrence Asset Management piederošajām daļām uzņēmumā Kolonna Invest.

Savukārt trešdien, 22.martā, ar VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas Otrās izmeklēšanas nodaļas 15.marta lēmumu par aresta uzlikšanu mantai kriminālprocesā ir uzlikts arests tobrīd aizdomās turētās Plaudes-Rēlingeres kā patiesā labuma guvējas mantai – Lawrence Asset Management piederošajām daļām kompānijā Kolonna Invest.

Pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2021.gada 1.oktobra līdz 2022.gada 30.septembrim, Kolonna Invest apgrozījums bija 193 503 eiro, kas ir par 78,6% vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, kamēr kompānijas peļņa pieauga vairākkārt un sasniedza 97 914 eiro.

Lawrence Asset Management, pēc Firmas.lv datiem, ir līdzdalība 10 kompānijās, bet arest uzlikts tikai daļām uzņēmumā Kolonna Invest.

Lawrence Asset Management pieder SIA Projekts PBI (100%), SIA Project Development Investments (100%), SIA Nordic Assets (81%), SIA Cēsu projekts (100%), SIA DBH Ltd Baltics (100%), SIA Salas Company (50%), SIA Day SPA (100%), SIA Mapera (100%), Kolonna Invest (100%) un SIA “LK Invest” (100%).

Tāpat Plaude-Rēlingere ir arī SIA Eva Rohlinger vienīgā īpašniece un 50% īpašniece SIA Lāzerklīnika. Arī šo kompāniju daļām arests nav uzlikts.

Lasiet arī: Progresīvie: «pulksteņa griešanas» prasība ir «arhaiska»

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas