Kopš kara sākuma pirms diviem gadiem Rīgā uzņemts 25 051 Ukrainas iedzīvotājs

Kopš kara sākuma pirms diviem gadiem Rīgā uzņemts 25 051 Ukrainas iedzīvotājs, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Pašlaik no tiem Rīgā dzīvo 19 309 cilvēki. No Rīgā patvērumu atradušajiem Ukrainas iedzīvotājiem 63% ir sievietes un 37% – vīrieši.

“Sniegt nepārtrauktu un ilgstošu atbalstu nav viegls uzdevums, taču Rīga un rīdzinieki ir piemērs ne tikai citām Latvijas pašvaldībām, bet arī pilsētām visā Eiropā, kā nepagurstoši un dažādos veidos palīdzēt ukraiņiem, kuri aizstāv savu valsti un savas tiesības pašiem lemt par tās nākotni,” norāda Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Viņš uzsver, ka Rīga ir un būs kopā ar Ukrainu un to atbalstīs līdz uzvarai.

Rīgas pašvaldība 2022.gada 7.martā atvēra atbalsta centru Ukrainas iedzīvotājiem. Sākotnēji tas atradās Kongresu namā, ir darbojies vairākās adresēs, bet šobrīd valsts un pašvaldības pakalpojumus vienuviet Ukrainas iedzīvotājiem sniedz Pāles ielā 9, Juglā. 

Atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem iespējams noformēt un saņemt uzturēšanās atļaujas, reģistrēt dzīvesvietu Rīgā, saņemt personas kodus, noformēt personalizēto sabiedriskā transporta biļeti, reģistrēt bērnus Rīgas izglītības iestādēs un saņemt sociālo palīdzību un pārtikas pakas, kā arī atrast pagaidu mājvietu Rīgā vai citur Latvijā.

Centrā notiek arī latviešu valodas apmācības Ukrainas iedzīvotājiem, kā arī tiek organizētas darba biržas, kurās var satikties darba devēji un darba meklētāji. Kopā notikušas 24 darba biržas, kurās piedalījušies ap 70 Latvijas uzņēmumu, kas piedāvājuši vairāk nekā 4700 vakanču, un tās apmeklējuši vairāk nekā 5000 Ukrainas iedzīvotāju.

Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs šobrīd mācās 1638 bērni no Ukrainas. Rīgas izglītības iestādēs nodarbināti 114 Ukrainas iedzīvotāji. No tiem 60 ir pedagogu palīgi, interešu izglītības skolotāji, vispārējās pamatizglītības skolotāji, skolotāju palīgi, aukles, laboranti.

Rīgas pašvaldība Ukrainas iedzīvotājiem nodrošina braukšanu bez maksas sabiedriskajā transportā. Šobrīd transportu izmanto ap 9000 personu. Ukraiņi var bez maksas apmeklēt Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu un kopš 2022.gada šo iespēju izmantojuši vairāk nekā 25 000 ukraiņu.

Rīgā no 2022.gada 24.februāra sociālajā palīdzībā Ukrainas iedzīvotājiem izmaksāti 24,6 miljoni eiro. Kopā kopš 2022.gada Rīgā īslaicīga izmitināšana nodrošināta 5908 Ukrainas iedzīvotājiem. Pašlaik pašvaldība nodrošina izmitināšanu 477 cilvēkiem. Rīdzinieki sev piederošajos mājokļos izmitinājuši 2648 personas

Rīgas pašvaldība Mikolajivas pilsētai ir ziedojusi 200 000 eiro, lai pilsētā atjaunotu dzeramā ūdens apgādi, kā arī ziedojusi 200 000 eiro 115 ģeneratoru un 100 siltuma pūtēju nosūtīšanai uz Ukrainu.

Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrībās strādā ap 70 Ukrainas iedzīvotāju, un tās aktīvi iesaistījušās atbalsta sniegšanā Ukrainai. SIA “Rīgas satiksme” Kijivai ir uzdāvinājusi 21 un Čerņihivai – 10 sabiedriskā transporta autobusus, kas bija piepildīti ar 150 tonnām rīdzinieku ziedotās humānās palīdzības. SIA “Rīgas ūdens”, SIA “Rīgas Dzemdību nams” un SIA “Rīgas meži” kopā ziedojušas 30 000 eiro Ukrainas atbalstam, SIA “Rīgas 1. slimnīca” ziedojusi medicīnas preces 10 000 eiro apmērā, AS “Rīgas siltums” uzdāvinājis Ukrainai astoņus ģeneratorus ar kopējo vērtību 11 230 eiro. Papildus autobusiem, “Rīgas ūdens”, “Rīgas meži” un SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” Ukrainai ziedojuši kopā 24 transportlīdzekļus. SIA “Rīgas veselības centrs” Svitlovodskas slimnīcai ziedojis rentgena iekārtu.

Rīgas dzemdību namā kopš 2022.gada 24.februāra pasaulē nākuši 148 ukraiņu bērni.

Lasiet arī: Latvijas sportisti Krievijā. VDD vērtē dalību Putina atklātajās sporta spēlēs

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas