VIDEO | Krievija veic līdz šim lielāko uzbrukumu Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai

Naktī uz piektdienu, 22.martu, Krievija veica līdz šim lielāko raķešu un dronu uzbrukumu Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai, trāpot valsts lielākajam dambim un izraisot elektroenerģijas padeves pārtraukumus vairākos reģionos, ziņo Reuters.

Ukrainas gaisa spēki ziņoja, ka Krievija izšāvusi 88 raķetes un 63 dronus, bet pārtvertas tikai 37 raķetes un 55 droni.

Zaporižjā cietušas Dņipro hidroelektrostacijas (HES) dambja hidrotehniskās konstrukcijas, kā arī cietis pats dambis, paziņoja valsts hidroenerģijas uzņēmums “Ukrhydroenergo”, piebilstot, ka pārrāvuma risks nepastāv.

“Pašlaik stacijā ir izcēlies ugunsgrēks. Uz vietas strādā avārijas dienesti un enerģētiķi, likvidējot daudzo triecienu sekas,” paziņoja uzņēmums.

Šis uzbrukums bija lielākais uzbrukums Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai, paziņoja enerģētikas ministrs Germans Galuščenko.

“Mērķis ir ne tikai nodarīt kaitējumu, bet, tāpat kā pagājušajā gadā, atkal mēģināt izraisīt plaša mēroga valsts energosistēmas sabrukumu,” viņš rakstīja sociālajā tīklā “Facebook”.

Prezidents Zelenskis nosodīja uzbrukumu un izteica līdzjūtību cietušajiem, norādot, ka

tiek strādāts, lai atjaunotu elektroapgādi deviņos reģionos.

“Pasaule redz Krievijas teroristu mērķus tik skaidri, cik vien iespējams: elektrostacijas un energoapgādes līnijas, hidroelektrostacijas dambis, parastas dzīvojamās ēkas, pat trolejbuss,” viņš sacīja.

Vismaz divi cilvēki tika nogalināti un 14 ievainoti, piektdien paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs. Vēl trīs cilvēki ir pazuduši bez vēsts.

Ukrainas lielākais privātais enerģētikas uzņēmums DTEK paziņojis, ka Krievija skārusi dažas uzņēmuma termoelektrostacijas.

Tikmēr Ukrainas kodolenerģijas uzņēmums brīdināja par iespējamu elektroapgādes pārtraukumu Zaporižjas atomelektrostacijā, ko izraisīja Krievijas trieciens hidroelektrostacijas dambim, kas nodrošina nepieciešamo ārējo enerģiju, lai novērstu katastrofu.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra paziņoja, ka atomelektrostacija ir zaudējusi savienojumu ar galveno ārējo elektrolīniju, taču rezerves elektrolīnija joprojām darbojas.

“Šāda situācija ir ārkārtīgi bīstama un draud izraisīt avāriju,” “Telegram” paziņoja Ukrainas kodolenerģijas uzņēmuma “Energoatom” vadītājs Petro Kotins.

Krievijas kontrolētā spēkstacijas vadība paziņoja, ka spēkstacijas drošība nav apdraudēta.

Lasiet arī: ANO: Krievija ar “baiļu atmosfēru” nostiprina kontroli okupētajā Ukrainā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas