Francija gatavojas jauniem streikiem

Francijā gaidāms jauns streiku vilnis un plaši protesti pret pensiju reformu, jo arodbiedrību vadītājiem nav izdevies vienoties par kompromisu ar Francijas premjerministri Elizabeti Bornu (Elisabeth Borne), raksta Politico.

Premjerministres un arodbiedrību vadītāju tikšanās trešdien, 5.aprīlī, izgāzās, un nav izdevies novērst turpmākus protestus pret valdības plāniem paaugstināt pensionēšanās vecumu no 62 uz 64 gadiem. Tāpat plānots, ka tiks palielināts darba stāža gadu skaits, kas nepieciešams, lai saņemtu pensiju pilnā apjomā.

Arodbiedrību vadītāji tikšanos ar premjerministri pameta jau pēc nepilnas stundas, sakot, ka valdība nav gatava piekāpties nevienā jautājumā, un aicināja turpināt protestus. Lielāko arodbiedrību kopīgajā paziņojumā sacīts: “Premjerministre atbildēja, ka vēlas saglabāt savu likumu. Tas ir ļoti slikts lēmums. Pret reformu iestājas gandrīz visi iedzīvotāji. Tā ir jāatceļ. Mēs neatgriezīsimies pie sarunu galda, kamēr tas nebūs izdarīts.”

Jaunā arodbiedrības CGT vadītāja Sofija Binē (Sophie Binet) medijiem sacīja, ka

arodbiedrību pārstāvji nolēmuši pamest tikšanos, jo uzskatījuši to par bezjēdzīgu.

Borna uzreiz pēc tikšanās sacīja, ka skaidrojusi arodbiedrībām reformas nozīmīgumu, un piezīmēja, ka nesaskaņas par pensionēšanās vecumu neļāva iedziļināties citos svarīgos jautājumos, piemēram, diskutēt par darba apstākļiem.

6.aprīlis iezīmē 11.dienu, kad norisinās plašs streiks. Francijas arodbiedrības turpina saglabāt ievērojamu parsvaru ielās, un pēdējo nedēļu laikā pamudinājušas uz protestiem teju miljonu valsts iedzīvotāju. Streiki ietekmēt dažādus svarīgus sektorus, tostarp sabiedrisko transportu, skolas, slimnīcas un naftas pārstrādes uzņēmumus. Sagaidāms, ka protesti notiks visās lielajās pilsētās. Iepriekš daudzviet protesti izvērtušies vandālismā un vardarbībā.

Pēc tam, kad izgāzās sarunas ar arodbiedrībām, galēji kreiso līderis apsūdzēja Bornu sociālās krīzes pārvēršanā par politisko krīzi spītības dēļ.

14.aprīlī paredzēts Konstitūcijas padomes lēmums par pensiju reformas atbilstību konstitūcijai.

Lasiet arī: VIDEO | Francijas «pensiju» protestos ievainojumus guvuši vairāk nekā 1000 policistu un ugunsdzēsēju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas