Tuvākajās stundās izsludinās plūdu sarkano brīdinājumu Daugavā pie Jēkabpils

Tuvākajās stundās tiks izsludināts sarkanais plūdu brīdinājums Daugavā pie Jēkabpils, žurnālistus informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna.

Plūdu draudi tuvāko dienu laikā saglabāsies. Viņš norādīja, ka šogad lielākās problēmas plūdu dēļ varētu rasties iedzīvotājiem pie Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām.

Savukārt augstāk, Augšdaugavas novadā, plūdu draudu līmenis nav tik augsts.

Savukārt Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) ap pusdienas laiku izplatītajā paziņojumā vērtēja, ka strauju plūdu bīstamības Jēkabpils novadā pagaidām neesot. Ledus iešana Daugavā nenotiek, ir atsevišķas vižņu masas, kas brīžiem kustas, bet ledus ir sastājies zem Zeļķu tilta, virzoties uz Jēkabpils pusi. Šis sastrēgums izraisījis nopietnu ūdens līmeņa celšanos Sakas upē un Jēkabpilī. Tomēr tobrīd Jēkabpilī ūdens līmenis vēl nebija kritisks vai bīstams pilsētai.

Politiķis stāstīja, ka novadā zemākās vietas un palienes applūst, ir arī dažas viensētas, ceļi uz kurām ir applūduši un tās ir atgrieztas no ārpasaules.

Jēkabpils Civilās aizsardzības komisijas sēdē pārbaudīta pašvaldības dienestu gatavība situācijām, kādas varētu rasties, ja pašvaldībā būs plūdi.

Ragainis aicināja nedoties tūrisma braucienos pa novadu, jo liela daļa grants ceļu ir izjukuši un tiks slēgti, lai vietējie iedzīvotāji varētu nokļūt darbā, skolā, un operatīvā transporta līdzekļi vajadzības gadījumā varētu piekļūt pie mājām. Daudzās vietās ceļu izbraukšana ir apgrūtināta, pauda pašvaldības vadītājs.

Pēc Ragaiņa rīcībā esošās informācijas, Daugavā pie Daugavpils ūdens līmenis krītas, un tas dodot cerību, ka tuvākajā laikā ūdens līmenis varētu stabilizēties, “taču tā ir tāda nenosakāma lieta, jo tiklīdz ūdens kaut kur dabū pretestību, tais vietās stipri izplūst pa laukiem un zemākajām vietām”. Lielākie plūdu draudi ir Krustpils pagastā. Salas pagasta Putnu kalnos ūdens sācis pietuvoties mājsaimniecībām.

Atšķirībā no iepriekšējās ziemas nav gaidāma ledus masas nākšana no Daugavas augšteces, kas radīja lielus plūdu draudus. “Sekojam līdzi, neatslābināmies, bet tādu strauju plūdu bīstamības pagaidām nav,” vērtēja Ragainis.

Pieaugot plūdu apdraudējumam, no trešdienas ieviesti satiksmes ierobežojumi iebraukšanai Sakas salā. Tās iedzīvotājiem pārvietošanās atļauta, bet jāizvērtē situācija, cik droši ir braukt pāri pārgāznei. No šodienas applūduši un slēgti ceļi Prižu avēnija-Šaurītes, Dzeņi-Zeļķi, kā arī Šaurītes – Salupe. Tāpat applūdusi un slēgta nobrauktuve no Jēkabpils novada pašvaldības autoceļa Šaurītes – Salupe virzienā uz Zeļķu tiltu.

Jau ziņots, ka Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tai notiek ledus masu blīvēšanās un kustība, ūdenslīmenis paaugstinās.

Daugavā pie Pļaviņām pieplūst un blīvējas jaunas ledus masas, traucējot upes plūdumu un izraisot straujas ūdenslīmeņa svārstības.

Pēc plkst.1 naktī Gostiņos strauji kāpa ūdenslīmenis. Lai iespējamie plūdi iedzīvotājus nepārsteigtu nesagatavotus, pēc Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītāja Andra Ambaiņa rīkojuma pašvaldības policijas darbinieki modināja apdraudētās Ugunsdzēsēju ielas iedzīvotājus, aicinot sagatavoties iespējamajai evakuācijai.

Pašlaik ūdenslīmenis saglabājies augsts, taču tas vēl nav sasniedzis Ugunsdzēsēju ielas segumu, applūduši ir šīs ielas upes pusē esošo īpašumu dārzi.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas