Gada inflācija janvārī Latvijā bija 0,9%

Patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri Latvijā pieauga par 0,8%, bet gada laikā – šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada janvāri –palielinājās par 0,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,6%, ziņo Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, janvārī pieaudzis par 7,3%.

Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām 2024.gada janvārī, salīdzinot ar 2023.gada decembri, bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,4 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,4 procentpunkti), kā arī apģērbam un apaviem (-0,3 procentpunkti).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 1,5%.

Būtiskākais cenu kāpums bija svaigiem dārzeņiem (+9,6%) un svaigiem augļiem (+2,8%). Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga sieram un biezpienam (+3,2%), sviestam (+7,5%), piena produktiem (+2,4%), kā arī jogurtam (+4,1%). Akciju noslēgumu rezultātā dārgāka bija arī mājputnu gaļa (+1,9%), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+0,5%). Cenas kāpa arī kartupeļiem (+3,4%) un cūkgaļai (+0,8%). Savukārt akciju ietekmē cenas samazinājās olām (- 4,7%), žāvētiem augļiem un riekstiem (-4,2%), saldumiem (-3,1%) un makaronu izstrādājumiem (-2,4%).

Apģērbu un apavu grupā cenas mēneša laikā samazinājās par 4,9%. Ziemas sezonas preču atlaižu un izpārdošanu ietekmē vidējais cenu līmenis apģērbiem kritās par 5,1%, bet apaviem – par 4,8%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 2,5%.

Elektroenerģija mēneša laikā sadārdzinājās vidēji par 5,6% un visbūtiskāk ietekmēja cenu kāpumu grupā. No 2024.gada 1.janvāra elektroapgādes tarifa fiksētās maksas daļas (jaudas uzturēšanas maksas) atvieglojumi fiziskām personām zaudēja spēku un ir stājies spēkā sadales sistēmas pakalpojumu fiksētās daļas tarifu maksas samazinājums mājsaimniecību pieslēgumiem ar jaudu līdz 25 ampēriem.

Tāpat no 2024.gada 1.janvāra stājušies spēkā dabasgāzes jaunie sadales sistēmas pakalpojuma tarifi, tādējādi dabasgāze bija par 12,2% dārgāka.

Mēneša laikā sadārdzinājās arī mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi – par 5,2%. Atkritumu savākšanas pakalpojumiem dabas resursu nodokļa pieauguma ietekmē cenas kāpa vidēji par 6,5%, bet lētāks kļuva cietais kurināmais un siltumenerģija.

Veselības aprūpes grupā cenas mēneša laikā pieauga par 1,8%. Sadārdzinājās zobārstniecības pakalpojumi, farmaceitiskie produkti un ārstu speciālistu pakalpojumi.

CSP norāda, ka ar transportu saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā kļuva lētāki par 1,1%, ko galvenokārt noteica pasažieru aviopārvadājumu cenu kritums. Savukārt cenas pieauga degvielai par 0,6%, sadārdzinoties dīzeļdegvielai par 0,7%, un benzīnam – par 0,7%. Auto gāzes cenas saglabājās nemainīgas. Mēneša laikā sadārdzinājās arī personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas mēneša laikā palielinājās par 2,9%. Galvenokārt noslēdzoties akcijām, dārgākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi. Sadārdzinājās arī frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, mājokļa mēbelēm, vīnam, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, barībai lolojumdzīvniekiem. Savukārt cenas saruka viesnīcu pakalpojumiem un daiļliteratūras grāmatām.

Vienlaikus lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2024.gada janvārī, salīdzinot ar 2023.gada janvāri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,8 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,5 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,4 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,4 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2,9%. 

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu gada laikā grupā bija svaigiem dārzeņiem (+22,9%) un svaigiem augļiem (+10,7%). Cenas pieauga cūkgaļai (+9,3%) un žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+3%). Cenas palielinājās arī kafijai (+10,1%), maizei (+3,1%), konditorejas izstrādājumiem (+5,2%), olīveļļai (+28,3%), saldējumam (+13,4%), saldumiem (+18,9%), augļu un dārzeņu sulām (+10,9%). Savukārt cenas saruka pienam (-19,5%), piena produktiem (-10,5%), mājputnu gaļai (-5,2%), miltiem un citiem graudaugiem (-8,2%), augu eļļai (-14,8%), olām (-7,1%) un sviestam (-9,4%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 7,7%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 8,4%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 6,4%. 

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 7,4%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija siltumenerģijai (-19,3%). Cenas samazinājās cietajam kurināmajam (-20,5%), dabasgāzei (-19,2%), elektroenerģijai (-2,7%), kanalizācijas pakalpojumiem (-11,9%) un ūdensapgādei (-3,4%). Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+7,7%), mājokļa īres maksa (+8%) un atkritumu savākšana (+13,1%). Cenas pieauga arī mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumiem, kā arī materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam, vēsta CSP.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā kāpa par 6,8%. Gada laikā dārgāki kļuva zobārstniecības pakalpojumi, farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi un medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi. 

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā samazinājās par 2,5%, ko noteica degvielas cenu kritums par 6,3%. Dīzeļdegviela kļuva lētāka par 7,7%, benzīns – par 2,9%, bet auto gāze – par 15,5%. Gada laikā cenu kritums bija arī lietotām automašīnām. Savukārt cenas pieauga personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, citiem pakalpojumiem personiskajiem transportlīdzekļiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 6,2%. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tostarp cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem – par 6,6%, ēdnīcu pakalpojumiem – par 6,5% un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem – par 4,6%. Gada laikā sadārdzinājās arī viesnīcu pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas gada laikā palielinājās par 5,4%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāki bija frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, bērnu aprūpes pakalpojumi un uzturēšanās maksa veco ļaužu pansionātos.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apģērbiem, barībai lolojumdzīvniekiem, pirmsskolas izglītībai, televīzijas abonēšanas maksai.

Lasiet arī: TV torņa pārbūvi plāno sākt nākamgad; līguma summa varētu būt virs 30 miljoniem eiro

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas