Aptauja: lielākā daļa eiropiešu uzskata, ka Ukraina karā zaudēs

Lielākā daļa eiropiešu atbalsta Ukrainu tās karā pret Krieviju, bet tikai katrs desmitais (10%) domā, ka Ukraina var uzvarēt, divreiz vairāk cilvēku sagaida Krievijas uzvaru, liecina Eiropas Ārlietu padomes (ECFR) veiktā aptauja, turklāt lielākā daļa – 40% – uzskata, ka konflikta izbeigšanai ir nepieciešams “kompromisa risinājums”, trešdien, 21.februārī, vēsta Politico.

Šī vājā pārliecība par Ukrainas izredzēm uzvarēt ir redzama visā Eiropā, visoptimistiskākajām valstīm esot Polijai, Portugālei un Zviedrijai.

Atbildes sniedza 17 023 respondenti,

kas janvārī piedalījās tiešsaistes aptaujā 12 Eiropas Savienības (ES) valstīs – Austrijā, Francijā, Vācijā, Grieķijā, Ungārijā, Itālijā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Spānijā, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā.

Pētnieki apgalvo, ka pesimistiskās prognozes lielā mērā ir saistītas ar politisko situāciju ASV, kur jaunā atbalsta pakete Ukrainai ir iestrēgusi Kongresā un atgriezties mēģina eksprezidents Donalds Tramps (Donald Trump) ar solījumiem pārtraukt atbalstu Ukrainai.

Pieaugot bažām par Trampa otro prezidentūru, ECFR ziņo, ka 41% eiropiešu vēlas palielināt vai saglabāt pašreizējo atbalstu Ukrainai, bet tikai piektā daļa vēlas, lai Eiropa kompensētu ASV atbalsta pārtraukšanu. Trešdaļa respondentu vēlas, lai ES samazinātu savu atbalstu.

Lai gan aptaujas rezultāti ir drūmi,

vairums aptaujāto joprojām uzskata, ka atbalsts Ukrainai jāturpina.

Vidēji 19,5% aptaujāto uzskata, ka Krievija uzvarēs. Taču Ungārijā (64%), Grieķijā (59%) un Itālijā (52%) vairākums vēlas, lai sabiedrotie piespiestu Kijivu pieņemt vienošanos par izlīgumu, ko Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir atteicies apsvērt.

ES un tās līderi ir skaidri pauduši nodomu turpināt atbalstīt Kijivu, taču militārās piegādes ir kļuvušas lēnākas, un pastāv neskaidrība par nākamo militārās palīdzības paketi no Briseles.

Aptaujas līdzautors Marks Leonards (Mark Leonard) uzsvēra, lai saglabātu Eiropas atbalstu Ukrainai, ES līderiem ir jāmaina savi izteikumi par karu. Aptauja liecina, ka, lai gan lielākā daļa eiropiešu vēlas novērst Krievijas uzvaru, viņi šaubās par Ukrainas spēju atgūt visu teritoriju.

Leonards uzsvēra, ka skeptiskajai sabiedrībai vispārliecinošākais arguments ir tas, ka militārais atbalsts Ukrainai varētu novest pie ilgstoša, sarunās panākta miera par labu Kijivai, nevis Putinam.

Lasiet arī: ES ievieš jaunas sankcijas pret Krieviju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas