PTAC divos gados atzinis 33 ūdens patēriņa skaitītājus par neatbilstošiem metroloģiskajām prasībām

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) divos gados atzinis 33 ūdens patēriņa skaitītājus par neatbilstošiem metroloģiskajām prasībām, aģentūrai LETA pauda PTAC Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta Bīstamo iekārtu un metroloģiskās uzraudzības daļas vadītājs Nilss Sproģis.

Viņš skaidro, ka 2021.gadā PTAC sāka lietošanas uzraudzības pārbaudes ūdens patēriņa skaitītājiem dzīvojamo māju ievados Latvijas pilsētās, lai rastu objektīvu priekšstatu par kopējo skaitītāju stāvokli ūdens nozarē.

Kopumā PTAC laika posmā no 2021.gada līdz 2023.gada jūlijam veica pārbaudes 23 pilsētās, pārbaudot 201 skaitītāju, kas atradās dzīvojamo māju ievados. No tiem 58 skaitītāji tika izņemti ārpuskārtas verificēšanai.

Sproģis norāda, ka 20 skaitītāji ārpuskārtas verificēšanas rezultātā tika atzīti par lietošanā nederīgiem, savukārt 11 skaitītājiem nebija ievērots atkārtotās verificēšanas periodiskums.

PTAC atzīmē, ka dzīvojamo māju ievados mehāniskie filtri pirms skaitītājiem bija uzstādīti 89% gadījumu, līdz ar to pakalpojuma sniedzēji cenšas uzlabot ūdens kvalitāti un nodrošināt precīzāku ūdens patēriņa uzskaiti. Arī ārpuskārtas verificēšanas rezultāti apliecina, ka mehāniskā filtra izmantošana nodrošina precīzāku uzskaiti, jo arī neatbilstošajiem skaitītājiem mērījumu kļūda nevienā gadījumā nepārsniedza vairāk par 15%.

Tāpat pēc skaitītāju noņemšanas no mājas ievada netika konstatēts, ka skaitītāji ir būtiski piesārņoti ar dažādiem netīrumiem, kā to PTAC konstatēja gadījumos, kad mehāniskie filtri netika uzstādīti.

Vienlaikus PTAC vērš uzmanību uz to, ka vairākkārt ir saņēmis iedzīvotāju sūdzības par neatbilstošu skaitītāju nomaiņu dzīvokļos, nomainot uzstādīšanas brīdī tikai uzskaites mehānismu jeb ciparnīcu.

PTAC aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību skaitītāju nomaiņai un pakalpojuma kvalitātei.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Izglītības ministrs apsver iespēju likvidēt krievu skolas; policija aiztur auto ar diviem kilogramiem kokaīna

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas