Igauņi – naskākie sulu dzērāji Baltijā

Latvijā sulas dzer vidēji mazāk nekā daudzās Eiropas valstīs, kur sulu dzeršanas tradīcijas ir labāk attīstītas. Vidēji Latvijā sulu un nektāru patēriņš gadā uz vienu iedzīvotāju veido 15 litrus, kamēr vidēji Eiropā tas ir 19 litri uz iedzīvotāju.

Visvairāk Eiropā sulas un nektāri tiek dzerti Maltā – 33 litri uz iedzīvotāju, Vācijā – gandrīz 30 litri uz iedzīvotāju un Norvēģijā – 29 litri uz iedzīvotāju. No Baltijas valstīm visvairāk sulas dzer igauņi – vidēji par četriem litriem vairāk uz cilvēku, bet lietuvieši – vidēji par diviem litriem mazāk nekā latvieši. Savukārt vismazākais sulu patēriņš ir Balkānu valstīs – Rumānijā, Slovākijā un Bulgārijā.

«Sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā tikai veidojas līdz ar izpratnes par veselīgu uzturu veidošanos. Tomēr esam sasnieguši jau atzīstamus rezultātus un paradumu maiņu, jo sulu un nektāru patēriņš no gada uz gadu pakāpeniski pieaug un lēnām tuvojas Eiropas vidējiem rādītājiem,» komentē biedrības 5 dienā pārstāvis un Latvijas Diētas ārstu biedrības vadītājs Andis Brēmanis.

Biedrības 5 dienā eksperti atgādina, ka sulas pakās saglabā augļu un dārzeņu īpašības. Saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes veiktajiem pētījumiem par veikalā norpērkamajām paku sulām, to iekļaušana ikdienas uzturā ļauj uzņemt organismam tik nepieciešamās minerālvielas un antioksidantus, kā arī tām piemīt labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Saskaņā ar pētījumiem katrai no tām piemīt savas unikālālās īpašības, tāpēc uzturā tās ieteicams lietot dažādas.

Savukārt uztura zinātnieces Lailas Meijas virsvadībā veiktais pilotpētījums ar senioriem, kuri divus mēnešus uzturā dzēra glāzi apelsīnu sulas, ļauj secināt, ka šī sula ir labs B grupas vitamīna folskābes avots. Pētījuma sākumā 75% dalībnieku folskābes līmenis bija nepietiekams. Savukārt pētījuma beigās vairs tikai 30% dalībnieku tas bija nepietiekamā daudzumā. Vienlaikus pētījums uzrādīja, ka apelsīnu sulai neietekmē holesterīna un cukura līmeni asinīs.

Daudzviet pasaulē, lai veicinātu dārzeņu un augļu patēriņu ikdienas uzturā, valsts mērogā ir ieviesta programma 5 a day jeb 5 dienā. Programmas iniciators ir Pasaules Veselības organizācija (PVO), un saskaņā ar to ikvienam cilvēkam veselības veicināšanai dienā nepieciešams uzņemt vismaz piecas porcijas jeb 400 gramus augļu un dārzeņu, turklāt vienu no dienas porcijām var būt glaze sulas.

Ref: 102.000.102.12334

Saistītie raksti

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Ziņas