Igaunijas iedzīvotāji augstās inflācijas dēļ sāk tērēt savus iekrājumus

Inflācijas pieaugums Igaunijā šī gada augustā  sasniedza gandrīz 25% un šobrīd  ir visaugstākais Eiropas Savienībā, kā rezultātā daudzas mājsaimniecības ir ķērušās klāt saviem iekrājumiem, lai spētu nosegt visus izdevumus, ziņo sabiedriskais medijs ERR.

Igaunijas Bankas ekonomists Tavi Raudsars (Taavi Raudsaar) pavēstīja, ka kopumā līdz šī gada jūlija beigām fizisko personu uzkrājumos bankā bija noguldīti 11,16 miljardi eiro. Tomēr viņš norādīja, ka esot jāņem vērā fakts, ka šī nauda uzkrājumos ir sadalīta ļoti nevienmērīgi, un daudzi cilvēki nespēs saglabāt savu līdzšinējo dzīves dārdzības līmeni.

Tikmēr Igaunijas bankas Coop Bank privāto klientu apkalpošanas vadītājs Rasmuss Heinla (Rasmus Heinla) sacīja, ka privātpersonu noguldījumu apjoms ir strauji audzis kopš 2020.gada pavasara, kad pasaulē tika izsludināta pandēmija.

Viens no uzkrājumu veicinošajiem faktoriem bija tēriņu samazinājums Covid-19 pandēmijas laikā, kā arī savu lomu spēlēja Igaunijas pensiju sistēmas liberalizācija, kam sekoja pensiju fondu izmaksas.

Coop Bank pārstāvis sacīja: «Daudzi cilvēki šobrīd izmanto savus uzkrājumus, lai pārvarētu inflāciju, kā arī preču un pakalpojumu cenu pieaugumu.»

Savukārt pēc LHV Pank kases pārvaldnieces Kadri Haldres (Kadri Haldre) teiktā, pastāvīgo klientu noguldījumu pieaugums ir bijis aptuveni 20% gadā, savukārt privātpersonu noguldījumi ir auguši nedaudz straujāk, pieaugot līdz 102 miljoniem eiro, bet uzņēmumu noguldījumu apjoma pieaugums nav bijis tik straujš.

Pirmo reizi noguldījumu samazināšanās tendence bija vērojama 2021.gada septembrī, lai gan dažās valstīs noguldījumi pieauga, bet citās tieši pretēji samazinājās, taču tas bija tikai līdz brīdim, kad pavasarī inflācija sāka strauji augt, informē ERR.

Inflācijai sekoja elektroenerģijas cenu kāpums, kas  sasniedzA RekordAugstu līmeni.

Luminor privātbaņķieru nodaļas vadītājs Tanels Rebas (Tanel Rebas) sacīja, ka bankā vēl nav vērojamas būtiskas noguldījumu izmaiņas, un noguldījumu apjoms saglabājoties stabils.

Tikmēr Swedbank privātbaņķieru nodaļas vadītājs Tarmo Ulla (Tarmo Ulla) sacīja, ka noguldījumu pieaugums ir palēninājies, lai gan salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi tas ir pieaudzis par 9,5 %.

Ulla atzina, ka noguldījumu pieauguma tempa palēnināšanās sākās pagājušajā rudenī, lai gan pirms tam tas bija ārkārtīgi augsts. Swedbank no otrās pensijas izmaksām vien saņēma gandrīz miljardu eiro.

Nedēļas sākumā Igaunijas Bankas prezidents Madis Millers (Madis Müller) paziņoja, ka, lai gan rudens un ziema būs liels izaicinājums, ekonomikas sabrukums ir maz ticams, piebilstot, ka pašreizējā ekonomikas lejupslīde ir īpatnēja, jo to lielā mērā ietekmē Krievijas karš Ukrainā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas