VIDEO | Darbību aptur Saeimas deputātu grupa palestīniešu likumdevēja atbalstam

Pirmdien, 9.oktobrī, Saeimas deputātu grupā palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam pieņemts paziņojums par nosodījumu teroristiskās grupas Hamas uzbrukumam Izraēlai un par grupas darbības apturēšanu, tviterī (tagad – “X”) raksta grupas deputāte Skaidrīte Ābrama (P).

Vienlaikus Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns (AS) raksta, ka aicina Saeimas deputātus paust skaidru nostāju un nekavējoties izstāties no Saeimas deputātu grupas palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam. Saeimas Prezidijā ir saņemti abu frakcijas Jaunā Vienotība deputātu – Edmunda Jurēvica un Annas Rancānes –

iesniegumi par izstāšanos no grupas.

Līdz ar to deputātu grupu patlaban veido Progresīvo frakcijas deputāti – Ābrama, Andris Šuvajevs, Atis Švinka un Edgars Zelderis.

Deputātu grupas paziņojumā teikts, ka Saeimas deputātu grupā palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam “stingri un kategoriski nosoda” teroristiskās grupas Hamas uzbrukumu Izraēlai, kas “jau ir novedis pie traģiskām sekām un daudziem upuriem civiliedzīvotāju vidū abās konflikta pusēs”. Paziņojumā teikts, ka šāds uzbrukums ir pretrunā ar miermīlīgiem centieniem meklēt politisku konflikta risinājumu.

Deputātu grupa aicina palestīniešu Nacionālo padomi, kas iestājas par miermīlīgu konflikta risinājumu atbilstoši starptautiskajām tiesībām un parametriem, vēlreiz skaidri paust savu nostāju, nosodot teroristiskās Hamas grupas noziedzīgo un vardarbīgo rīcību.

Deputāti aicina uz vardarbības tūlītēju pārtraukšanu. “Ir būtiski deeskalēt situāciju un atgriezties pie abpusēji pieņemama, miermīlīga risinājuma meklējumiem, atbilstoši starptautiskajām tiesībām un parametriem,” teikts paziņojumā.

Vienlaikus grupa paziņo, ka aptur savu darbību līdz brīdim, kamēr palestīniešu Nacionālā padome nebūs skaidri paudusi savu nosodījumu teroristiskās grupas Hamas uzbrukumiem Izraēlai.

Kā ziņots, sestdienas, 7.oktobra, rītā teroristiskais grupējums Hamas sāka iebrukumu Izraēlā. Uzbrukumā gājuši bojā jau vairāk nekā 1000 cilvēku, no tiem vairums civiliedzīvotāji, tostarp bērni.

Saeimas Ārlietu komisija jau sestdien pieņēma paziņojumu, kurā stingri un kategoriski nosoda Hamas teroristu veiktos uzbrukumus Izraēlai, apliecinot nelokāmu atbalstu Izraēlai un izsakot līdzjūtību uzbrukumu upuru tuviniekiem. Izraēlai ir tiesības uz pašaizsardzību, kā arī tiesības un pienākums aizstāvēt savus pilsoņus un valsti pret nāvējošiem terorisma aktiem, teikts paziņojumā.

***

BNN piebilde. Latvija patlaban neatzīst Palestīnas neatkarību, taču atbalsta “divu valstu risinājumu” – palestīniešu valsts izveidi un tās mierīgu līdzāspastāvēšanu ar Izraēlu – un diplomātiski sadarbojas ar tagadējās palestīniešu autonomijas administrāciju.

Toreizējais Valsts prezidents Egils Levits pērnā gada novembrī darba vizītē apmeklēja Palestīnu un tikās ar tās prezidentu Mahmūdu Abāsu (Mahmoud Abbas) – apstiprinot, ka Latvija ir gatava paplašināt sadarbību ekonomikā, izglītībā, starpparlamentāro kontaktu izvēršanā, kā arī dalīties savā reformu un labās prakses pieredzē. Tika atzīmēta nepieciešamība palielināt tirdzniecības apjomu un uzņēmēju kontaktus.

Vēl ceturtdien, 5.oktobrī veselības ministrs Hosams Abu Meri tikās ar Palestīnas ārlietu un diasporas ministra vietnieci, lai pārrunātu abu valstu sadarbības iespējas veselības aprūpes jomā. Vairāk par šo vizīti – šeit.

[Nekritiski dedzīgs atbalsts palestīniešu cīņai ar Izraēlu – pat terorisma “attaisnošana” un “acu pievēršana” uz pašpārvaldes korupciju – un ebreju valsts nomelnošana ietilpst Eiropas radikāli kreiso organizāciju ideoloģiskajā kanonā. Tam vēlējās sekot arī Progresīvie.]

* Uz arhīva foto redzamo palestīniešu šallēm attēlota ziņās daudz minētā Aksas mošeja, kas atrodas Jeruzalemes vecpilsētā, Tempļa kalna virsotnē, un, celta 8.gadsimtā, ir trešā svētākā vieta islāmā pēc Harāma mošejas Mekā un Nabavi mošejas Medīnā. Šajā vietā, kā apgalvo islama tradīcija, pravietis Muhameds pacēlās debesīs.

Lasiet arī: EK priekšsēdētājas runa sadusmo palestīniešus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas