Elksniņa greznā dzīve: VID viņa deklarācijās nozīmīgus pārkāpumus neatrod

Valsts ieņēmumu dienests (VID) Daugavpils mēra Andreja Elksniņa valsts amatpersonas deklarācijas par 2021.gadu pārbaudē konstatējis maznozīmīgus pārkāpumus, tāpēc sāktais administratīvā pārkāpuma process izbeigts, izsakot Elksniņam aizrādījumu, informē VID pārstāvji.

Savukārt, veicot Elksniņa valsts amatpersonas kārtējā gada deklarācijas par 2022.gadu pārbaudi, pārkāpumi nav konstatēti.

VID atbilstoši likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktajam pārbauda vai valsts amatpersonas deklarācijas ir iesniegta un aizpildīta noteiktajā kārtībā un iesniegta noteiktajā termiņā, kā arī salīdzina valsts amatpersonas deklarācijā norādīto informāciju ar VID rīcībā esošo informāciju.

Jau vēstīts, ka saistībā ar Daugavpils mēra iespējamo dzīvošanu pāri saviem līdzekļiem VID šo lietu vērtēja no nodokļu perspektīvas – vai amatpersonas deklarācijā norādīti visi ienākumi un vai par tiem ir nomaksāti nodokļi. Savukārt iespējamās koruptīvās darbības ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kompetencē un to VID nevērtē.

KNAB un VID pērn novembra vidū paziņoja, ka vērtēs žurnālistu publikāciju par to, ka Elksniņš, iespējams, dzīvo pāri saviem līdzekļiem.

Arī Valsts drošības dienests ir informēts par attiecīgo publikāciju, taču iestādes pārstāvji plašākus komentārus saistībā ar konkrēto gadījumu nav snieguši.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs “Re:Baltica” izpētījis Elksniņa un viņa sievas attēlus sociālo tīklu profilos un tajos redzamo drēbju un rotaslietu cenas, secinot, ka to iegāde neatbilstot viņu oficiālajiem ienākumiem. Žurnālistu vērtējumā, Elksniņa ģimene dzīvo tā, kā no valsts amatpersonas oficiālajiem ienākumiem nevar atļauties. Piemēram, vienā attēlā 2023.gada maijā Daugavpils mērs bija redzams dzeltenā polo kreklā, kas jauns maksā 700 eiro. Savukārt jūnijā Elksniņš bija redzams zīmola “Rhude” šortos, kuru cena ir 500 eiro. Vēl citā attēlā mērs bija redzams 2500 eiro vērtā “Zegna” ziemas jakā.

“Re:Baltica” kopā ar pulksteņu pazinējiem no “Pulksteņu šerloks” identificējuši, ka mērs nēsā “Ulysse Nardin” pulksteni, kura cena var nedaudz atšķirties atkarībā no iekļautajiem elementiem, bet vidēji tāds pulkstenis maksā vairāk nekā 30 000 eiro. Luksusa zīmolus iecienījusi arī mēra sieva Jekaterina, kura vairākos attēlos redzama ar “Tiffany”, “Cartier” un “Chopard” zīmolu rotaslietām, vēstīja izdevums.

Komentēt žurnālistiem savus tēriņus Elksniņš neesot vēlējies. “Nekomentēšu, tāpēc, ka viss, kas ir attiecībā uz manu publisko jomu, ir manā valsts amatpersonas deklarācijā. Tā ir viena lieta. Otra lieta – vērtējumu attiecībā uz manu finansiālo stāvokli atbilstību var sniegt VID. Gan par manu, gan par manu ģimenes locekļu, kuri ir pietiekami nodrošināti,” paziņojis Daugavpils mērs.

Elksniņa amatpersonas deklarācija liecina, ka politiķim 2022.gada beigās lietošanā bija divi dzīvokļi Daugavpilī. Algā no domes 2022.gadā Elksniņš saņēmis 26 592,67 eiro. Vēl 2022.gadā saņemti 300 eiro no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras.

Atbilstoši deklarācijai Elksniņš 2022.gada beigās bija izsniedzis aizdevumus 50 000 eiro vērtībā. Vienlaikus automašīnas Elksniņš nebija uzrādījis, kā arī nebija uzrādījis skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumus, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas.

Lasiet arī: Aicina vērtēt Aivara Lemberga aicinājumu Latvijas valdībai neprovocēt Krieviju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas