Daugavpils slimnīcā: Valsts dalība varētu dot lielāku stabilitāti finansiāli smagajā situācijā

Daugavpils reģionālās slimnīcas kapitāldaļu pārņemšana valsts īpašumā varētu dot lielāku stabilitāti finansiāli smagajā situācijā, aģentūrai LETA vērtēja slimnīcas valdes priekšsēdētāja Inta Vaivode.

Vaivode neredz “lielu pretestību”, lai valsts ienāktu kā dalībnieks reģionālajā slimnīcā. Pašlaik Daugavpils slimnīcai ir trīs kapitāldaļu turētāji, un daļu sadale un pārdale ir dibinātāju lēmums, piebilda Vaivode.

“Tas nav nekas tāds, kas varētu vai nu ļoti uzlabot, vai sarežģīt valdes ikdienas darbu,” domā valdes priekšsēdētāja.

Viņa atzīmēja, ka sarunas turpinās un vēl nav skaidri zināms, ka tas tiešām notiks. Process esot arī juridiski sarežģīts, jo tas ir triju akcionāru lēmums. Pašlaik Daugavpils pilsētas pašvaldībai pieder 89,29% Daugavpils reģionālās slimnīcas kapitāldaļu, Augšdaugavas novada pašvaldībai – 8,42%, bet Rīgas Stradiņa universitātei – 2,29%, liecina “firmas.lv” dati.

Daugavpils reģionālā slimnīca varētu būt pirmā, kurā drīzumā ienāks valsts, un kā pilotprojekts izraudzīta “dēļ mūsu finansiālajām grūtībām”,

sprieda Vaivode, atzīmējot, ka valdība tuvākajā laikā varētu vērtēt Veselības ministrijas rosinātās reformas Latvijas slimnīcu tīklā, kur ir ne tikai par Daugavpils reģionālo slimnīcu, bet plašākām pārmaiņām.

Kā ziņots, pagājušajā gadā, publiski izskanot informācijai par Daugavpils slimnīcas finansiālajām grūtībām, Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš izteica viedokli, ka valstij būtu jāpiedalās lielajās slimnīcās kā īpašniecei. Savukārt Augšdaugavas pašvaldības izpilddirektors, slimnīcas kapitāldaļu turētājs Pēteris Dzalbe izteicās, ka valstij esot jāuzņemas pilna atbildība par veselības aprūpes jomu.

Daugavpils slimnīcā patlaban norit audita process, kuru pieprasījusi Veselības ministrija. Pirmais ziņojums varētu būt maija pirmajā dekādē, bet audits pilnībā varētu tikt pabeigts līdz gada vidum, informēja Vaivode, atzīmējot, ka līdz ar to arī valsts ienākšana slimnīcas daļu turētājos varētu nebūt tuvākajā laikā tarisināts jautājums. Auditu valdes priekšsēdētāja gaida kā labu rīku nākotnes darbību plānošanai un krīzes situācijas pārvarēšanai.

Kā ziņots, Veselības ministrija apsver iespēju valstij pārņemt reģionālās slimnīcas, lai uzlabotu slimnīcu sadarbību gan valsts, gan reģionālajā līmenī, teikts ministrijas saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā par veselības aprūpes stacionāro pakalpojumu pārvaldības attīstību un pilnveidi.

Lasiet arī: Ministrs: Šogad situācija slimnīcās “būs ok”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas