Izraēla un Hamās vēlreiz vienojas pagarināt pagaidu pamieru

Sākotnējais četru dienu pamiers otrdien tika pagarināts par 48 stundām un Izraēla un Hamās ceturtdien, 30.novembrī, pēdējā brīdī panāca vienošanos pagarināt sešu dienu pamieru vēl vismaz par vienu dienu, lai sarunu vedēji turpinātu darbu pie gūstekņu-ieslodzīto apmaiņas, ziņo Reuters

Izraēlas militārie spēki turpinot operatīvo pauzi, reaģējot uz starpnieku centieniem atbrīvot ķīlniekus, teikts paziņojumā. Izraēla paziņojumu par pamiera pagarināšanu izsludinājusi neilgi pirms iepriekšējā pamiera termiņa beigām. Arī Hamās paziņojuši, ka pamiers turpināsies septīto dienu.

Pamiera nosacījumi – karadarbības pārtraukšana un humānās palīdzības ievešana – paliek nemainīgi,

apstiprinājis galvenā starpnieka Kataras pārstāvis.

Trešdienas gūstekņu-ieslodzīto apmaiņā Izraēlai atbrīvojot 30 palestīniešu ieslodzītos – 16 nepilngadīgie un 14 sievietes, Hamās atbrīvoja 16 gūstekņus – divus Krievijas pilsoņus, četrus Taizemes pilsoņus un desmit Izraēlas pilsoņus, no kuriem pieci bijuši dubultpilsoņi. Viens nepilngadīgs Nīderlandes dubultpilsonis, trīs Vācijas dubultpilsoņi un viens ASV dubultpilsonis.

Trešdienas apmaiņu aizēnoja Hamās ziņojumi, ka iepriekš Izraēlas bombardēšanas laikā tika nogalināta Izraēlas ķīlnieku ģimene, tostarp desmit mēnešus vecais Kfirs, četrus gadus vecais Ariels un viņu māte Širī. Izraēlas amatpersonas pārbaudot šo ziņojumu.

Reuters vēsta, ka Izraēla līdz šim atbrīvojusi 180 palestīniešu ieslodzītos, no kuriem visi ir sievietes un pusaudži, savukārt Hamās atbrīvojis 97 no 240 gūstekņiem.

Izraēla ir apsolījusi iznīcināt Hamās, atbildot uz 7.oktobra uzbrukumu, apgalvojot, ka kaujinieki nogalinājuši 1200 cilvēku un sagrābuši 240 ķīlniekus. Pirms pamiera noslēgšanas Izraēla septiņas nedēļas bombardēja Gazas joslu, kā rezultātā, saskaņā ar Hamās vadīto veselības aizsardzības iestāžu datiem, tikuši nogalināti vairāk nekā 15 000 palestīniešu.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterrešs (Antonio Guterres) trešdien uzsvēris, ka

Gazas josla ir nonākusi “milzīgā humanitārajā katastrofā”,

un viņš un citi ir aicinajuši pagaidu pamieru aizstāt ar uguns pārtraukšanu, vēsta Reuters.

Savukārt ASV ir mudinājusi Izraēlu ierobežot konflikta teritoriju un noteikt drošas zonas palestīniešu civiliedzīvotājiem, lai izvairītos no liela upuru skaita, kas bija vērojams iepriekšējos Izraēlas uzbrukumos.

Lasiet vairāk: VIDEO | Izraēlas-Hamās pamiers: ķīlnieku un ieslodzīto apmaiņa

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas