Centrālā laboratorija: Iedzīvotāji izmanto iespēju pierakstīties oktobrī uz valsts apmaksātajām analīzēm

Pašlaik iedzīvotāji pierakstās valsts apmaksāto pakalpojumu saņemšanai Centrālās laboratorijas izveidotajā rindā. Pacienti tiek reģistrēti oktobrī paredzētās kvotas ietvaros, norāda Centrālās laboratorijas pārstāvji. 

Nepietiekamā valsts finansējuma dēļ no šī gada 15.septembra Centrālā laboratorija minētos laboratoriskos izmeklējumus sniegs valsts apmaksātās kvotas ietvaros, kas iedzīvotājiem būs pieejami rindas kārtībā.

Centrālā laboratorija novērtē Veselības ministrijas (VM) spertos soļus sasāpējušās situācijas risināšanai un rasto iespēju saņemt samaksu par laboratorijas pakalpojumiem, kuri veikti šī gada pirmajos 6 mēnešos virs kvotas.

Tomēr, analizējot pieprasījumu pēc valsts apmaksātājiem laboratoriju pakalpojumiem otrajam pusgadam, jau pašlaik ir prognozējams, ka VM piešķirtie 3 176 637 eiro šo pakalpojumu finansējumam papildus, samaksu virs kvotas veiktiem izmeklējumiem pilnā apmērā nenosegs.

“Kamēr netiks saņemtas rakstveida garantijas, ka mēs patiešām saņemsim samaksu arī par visu paveikto darbu turpmāk, esam spiesti rīkoties ļoti piesardzīgi un apkalposim pacientus piešķirtā finansējuma ietvaros,” apstiprina Centrālās laboratorijas valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

Ņemot vērā esošo situāciju, no 15.septembra, lai neveicinātu kvotas pārstrādi, Centrālā laboratorija veidos gaidīšanas rindu un pieņems pacientus tikai valsts apmaksātas kvotas ietvaros.

Aicinājumu nesniegt pakalpojumus virs valsts piešķirtās kvotas Centrālajai laboratorijai nosūtījis arī Nacionālai veselības dienests.

Centrālā laboratorija analīžu veikšanai jau līdz augusta beigām bija izmantojusi valsts atvēlēto gada finansējumu visam 2023.gadam.

Iemesls tam ir valsts budžeta nepārdomātā plānošana, nepiešķirot veselības aprūpes iestādēm, ģimenes ārstiem un ārstiem speciālistiem finansējumu, pamatojoties uz iepriekšēju gadu pieprasījuma statistikas analīzi.

Tā kā finansējums 2023.gadā piešķirts reālajam iedzīvotāju pieprasījumam acīmredzami nepietiekamā apmērā, valsts apmaksātajiem pakalpojumiem nauda beidzas katra mēneša 10.-15. datumā.

Lai kliedētu mītus, paskaidrojam, ka Centrālā laboratorija valsts apmaksātās analīzes sniedz par valsts noteiktu tarifu, kas ir vienāds valstij piederošajām laboratorijām un privātajām laboratorijām.

Salīdzinot Latvijas valsts tarifus ar Igaunijas valsts noteiktajiem tarifiem, redzams, ka Igaunijas tarifi ir augstāki.

Uz šo brīdi Centrālā laboratorija joprojām nav saņēmusi pilnu samaksu par 2022.gadā veiktajām analīzēm.

Lai no 2023.gada 15.septembra saņemtu valsts apmaksātos laboratorijas pakalpojumus analīžu nodošanai, jāpierakstās rindā, zvanot uz Centrālā laboratorijas tālruņa numuru 67334433.

Centrālās laboratorijas sniegtie maksas pakalpojumi arī turpmāk būs pieejami jebkurā tās filiālē bez minētā pieraksta.

Lasiet arī: VM: Papildus finansējums ļaus nodrošināt laboratorisko pakalpojumu nepārtrauktību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas