Apsūdz sešus noziedzīgās organizācijas Baltijas antifašisti izveidotājus

Prokuratūra cēlusi apsūdzības sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas Baltijas antifašisti vadīšanu un piedalīšanos tās pastrādātajos noziegumos. Tomēr trīs no šīm personām ir izsludinātas meklēšanā.

Prokuratūrā ir uzzināts, ka 20.oktobrī tika celtas apsūdzības sešām personām pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos. Par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem.

Visi seši apsūdzētie ir aicināti uz prokuratūru procesuālo darbību veikšanai. Jau tika rakstīts, ka šīs personas ir prokremliskā aktīviste Tatjana Andrijeca, Aleksandrs Žguns, Staņislavs Bukains, Sergejs Vasiļjevs, Viktorija Matule un Romans Samuļs.

Patlaban zināms, ka trīs personas atrodas ārpus Latvijas teritorijas un ir izsludinātas meklēšanā. Meklēto personu vārdus gan prokuratūrā neatklāja, taču jau iepriekš izskanējis, ka Samuļs ir pārcēlies uz dzīvi Baltkrievijā, kur propagandas medijiem kritizējis Latviju.

Vasiļjevs, kurš presē minēts kā Baltijas antifašistu līderis,

tāpat ir uzstājies Kremļa propagandas medijos un acīmredzot arī atrodas ārpus Latvijas.

Prokuratūrā arī norādīja, ka kriminālprocesa likuma normas neļauj personas tiesāt, ja tām nav izsniegta apsūdzība. Patlaban kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana, par konkrētiem lēmumiem, kas skar kriminālprocesa virzību ir pāragri spriest.

Papildus prokuratūrā norādīja, ka 26.oktobrī ir pieņemts lēmums par vēl divu personu saukšanu pie kriminālatbildības par spiegošanu. LETA jau rakstīja, ka Valsts drošības dienests (VDD) rosināja apsūdzēt vienu personu, kas spiegojusi Krievijas labā, pildot konkrētus Baltijas antifašistu uzdevumus, kā arī kādu taksistu par 23 īstenotiem spiegošanas gadījumiem Baltijas antifašistu uzdevumā. Šo personu lietas bija izdalītas no minētās organizācijas kriminālprocesa.

Valsts drošības dienests (VDD) iepriekš informēja: sevi par Baltijas antifašistiem dēvējošā personu apvienība aizvadītā gada novembrī sāka izvērst un koordinēt pret Latvijas nacionālo drošību vērstas darbības, izmantojot speciāli šim nolūkam izveidotas saziņas grupas ziņojumapmaiņas platformā Telegram.

Kriminālprocesu pret tā sauktajiem “Baltijas antifašistiem” VDD sāka 2022.gada 28.novembrī. Izmeklēšanas gaitā VDD ir konstatējis tādas Baltijas antifašistu noziedzīgas darbības kā neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem, Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšana un attaisnošana, kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšana agresorvalsts armijas atbalstam.

Dienests ir konstatējis arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē. Noziegumu koordinēšanai organizācija platformā Telegram izveidoja kanālu Baltijas antifašisti un vairākus ar to saistītus kanālus.

Kopš izveides brīža noziedzīgā organizācija šos kanālus mērķtiecīgi un sistemātiski izmantoja dažādām pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstām aktivitātēm, tajā skaitā neizpaužamu ziņu un citu ziņu nelikumīgai vākšanai nolūkā nodot tās Krievijas specdienestiem un citām institūcijām.

Noziedzīgās organizācijas veidotajos kanālos regulāri tika publicēti aicinājumi vākt informāciju par Latvijas valsts amatpersonām, valsts pārvaldes institūciju darbiniekiem, valsts drošības iestāžu darbiniekiem, Latvijas bruņoto spēku amatpersonām, Ukrainas pusē karojošajiem Latvijas valstpiederīgajiem, kā arī citām fiziskām un juridiskām personām, kas ar savu darbību vērsušās pret Krievijas agresiju.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Lasiet arī: Krievijas atturēšana strādā un Latvijai nav jābažījās, saka NATO ģenerālsekretāra vietnieks

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas