SEB banka: Krāpnieki arvien «radošāk» izmanto sabiedrībai aktualus notikumus savās shēmās

Finanšu krāpnieki pielāgojas tirgus situācijai un aktuāliem notikumiem, piemēram, gada ienākumu deklarācijas iesniegšana, ziedojumi Ukrainai vai kādu vienreizēju pabalstu izmaksa, norāda SEB bankas pārstāvji.

Pateicoties izglītojošām aktivitātēm, klienti arvien biežāk spēj atpazīt gan krāpnieku zvanus, gan e-pastus, gan īsziņas, skaidro bankas pārstāvji. Liela daļa zina, ka nedrīkst atvērt nezināmas saites, kas atsūtītas e-pastā vai īsziņā. Tāpat zina, ka nedrīkst zvanītājiem nosaukt savus internetbankas piekļuves datus un ļaut attālināti pieslēgties savam datoram, lai it kā palīdzētu veikt maksājumus uz investīciju platformām.

 «Tāpēc krāpnieki kļūst arvien radošāki, pielāgojas tirgus situācijai un mēģina sasaistīt uzbrukumu ar kādu aktuālo notikumu,» norāda SEB Bankas Drošības pārvaldes vadītājs Mārcis Pelcis.

Kā piemēru viņš min, krāpnieku sutītās īsziņas it kā no Valsts ieņēmuma dienesta (VID) par iedzīvotāju iesniedzamajām gada ienākumu deklarācijām.  «Īsziņā ir aicinājums pārbaudīt informāciju par nodokļu atmaksu un, klikšķinot uz saites, atveras SEB internetbankai līdzīga lapa. Būtībā šī krāpšanas metode ir pikšķerēšana – tās mērķis ir iegūt bankas klienta datus, kamēr viņš mēģina ielogoties viltotā internetbankā, un paralēli veikt krāpnieciskas darbības īstajā klienta internetbankā,» norāda Pelcis un piebilst, ka

 «izveidot viltotu lapu internetā ir ļoti vienkārši, tāpēc krāpnieki to dara regulāri».

 Viņš skaidro, ka SEB Banka monitorē internetu – tiklīdz parādās informācija par viltotu SEB internetbankas lapu, banka uzreiz reaģē, lai vietni bloķētu. «Klientus aicinām nekad neklikšķināt uz saitēm, kas it kā ved uz internetbanku, ja tās saņemtas e-pastā, īsziņā vai atrastas Google meklētājā.

Pelcis atgādina, ka drošākais veids, kā pieslēgties SEB internetbankai, ir ievadīt adresi – ibanka.lv vai arī izvēlēties pogu Internetbanka SEB bankas mājaslapā. Vienmēr būtiski pievērst uzmanību internetbankas adresei – vai tā tiešām ir ibanka.seb.lv, nevis, piemēram, iibaanka.seb.lv.

Lasiet arī: Cert.lv brīdina iedzīvotājus par krāniekiem, kas uzdodas par VID

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas