Baidens dodas uz Izraēlu un Jordāniju, lai pievērstos sauszemes ofensīvai un humānajai krīzei

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) otrdien, 16.oktobrī, dosies uz Izraēlu un Jordāniju, lai uzzinātu jaunāko informāciju par Izraēlas kara mērķiem gaidāmajā cīņā ar Hamas kaujiniekiem un uzsvērtu nepieciešamību sniegt humāno palīdzību Gazas sektora civiliedzīvotājiem, vēsta Reuters.

Paredzams, ka Baidens daļu no trešdienas pavadīs Telavivā, lai piedalītos sarunās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un citām amatpersonām, Izraēlai gatavojoties sauszemes ofensīvai, kuras mērķis ir likvidēt Hamas kaujiniekus Gazā.

Pēc tam Baidens dosies uz Ammānu, lai pārrunātu humānās palīdzības Gazai paātrināšanu ar Jordānijas karali Abdullu, kurš brīdināja, ka palestīniešu bēgļus nevajadzētu vest uz Ēģipti vai Jordāniju, Ēģiptes prezidentu Abdelfatāhu al Sisi un palestīniešu prezidentu Mahmudu Abasu.

Baidena mērķis ir novērst humāno krīzi Gazā,

kur, kā ziņo varas iestādes, Izraēlas bombardēšanas rezultātā pagājušajā nedēļā ir gājuši bojā vairāk nekā 2 800 cilvēku. Viņš plāno sadarboties ar reģionālajiem partneriem, tostarp Izraēlu, lai atvieglotu humānās palīdzības piegādi un nodrošinātu civiliedzīvotājiem drošu izceļošanu, paziņoja Baltā nama nacionālās drošības pārstāvis Džons Kirbijs (John Kirby).

Pēc vairākkārtējām telefonsarunām, kas notika kopš Hamas uzbrukumiem 7.oktobrī, Baidena un Blinkena tikšanās klātienē ļaus privāti apspriest bažas un iespējamās sarkanās līnijas saistībā ar gaidāmo iebrukumu Gazā. Prezidents saņems arī jaunāko informāciju par ķīlniekiem, kurus tur Hamas.

Kā ziņo ASV departaments, Hamas uzbrukumos Izraēlā nogalināti 29 ASV pilsoņi un joprojām nav zināma informācija par 15 citiem pilsoņiem.

Baidena otrais brauciens uz kara zonu šogad – februārī viņš apmeklēja Ukrainu – ir saistīts ar zināmu risku. Viņa mērķis būs apliecināt Amerikas solidaritāti ar Netanjahu, vienlaikus cenšoties izvairīties no plašāka reģionālā kara, kurā iesaistīta Irāna un tās sabiedrotā Libānas organizācija Hezbollah un Sīrija.

Lasiet arī: Izraēlai gatavojoties sauszemes uzbrukumam, notiek sarunas par humanitāro palīdzību Gazai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas