Japānā sešiem miljoniem iedzīvotāju spēkā ir evakuācijas brīdinājums pēc piedzīvotā taifūna

Japānā pēc piedzīvotā taifūna Nanmadol, pirmdien, 19.septembrī, bojā gāja divi cilvēki un vairāk nekā 100 iedzīvotāju ir guvuši ievainojumus. Vēlāk spēcīgas lietusgāzes paralizēja satiksmi un atstāja desmitiem tūkstošu mājsaimniecību bez elektrības, ziņo britu medijs The Guardian.

Saskaņā ar Japānas Ugunsdzēsības un katastrofu pārvaldības aģentūras datiem, visstiprākās lietusgāzes bija vērojamas Kjusju salas dienvidos, kur gāja bojā divi cilvēki.

Hirosimas prefektūrā viens cilvēks bija pazudis bez vēsts, bet vēl 115 cilvēki Japānas rietumos tika ievainoti, paziņoja aģentūra.

Japānas varas iestādes ziņo, ka vēl joprojām ir spēkā evakuācijas brīdinājums sešiem miljoniem cilvēku.

Varas iestādes norādīja, ka dažās teritorijās pat pavisam nelielas lietusgāzes var izraisīt plūdus un zemes nogruvumus.

Kjusju reģionā aptuveni 130 000 māju otrdienas, 20.septembra, rītā joprojām bija bez elektrības. Vienu brīdi bija slēgti daudzi veikali un bija traucēta dažu piegādes līniju darbība.

Lai gan meteoroloģiskā aģentūra bija brīdinājusi par potenciāli postošu taifūnu, kura brāzmu ātrums varēja sasniegt līdz 234 kilometriem stundā, postījumi izrādījās salīdzinoši nelieli.

Pēc meteoroloģijas aģentūras sniegtajām ziņām otrdien, 20.septembrī, tropiskā vētra ir aizvirzījusies uz Kluso okeānu Japānas ziemeļu piekrastes tuvumā.

«Taifūns šodien ir gandrīz norimis, kā arī lietus un vējš mitējas,» sacīja krīzes vadības amatpersona dienvidrietumu pilsētā Saito.

Tomēr reģiona iedzīvotāji sacīja, ka, tuvojoties vētrai, viņi pameta savas mājas, baidoties no ļaunākā.

«Es atnācu uz viesnīcu, lai patvertos, jo bija vējains un es domāju, ka tas ir bīstami,» sacīja Kagosimas prefektūras Izumi pilsētas iedzīvotājs Jasuta Jamaguči (Yasuta Yamaguchi). «Mājās es nejutos droši.»

Meteoroloģijas aģentūras amatpersonas norāda, ka vētra, šķiet, ir zaudējusi lielu daļu savas intensitātes.

Japānu ik gadu pārsteidz aptuveni 20 taifūni, galvenokārt rudenī, un tiem parasti seko spēcīgas lietusgāzes, kas izraisa zemes nogruvumus un stiprus plūdus.

Eksperti ir brīdinājuši, ka šī gada septembrī taifūni Japānā pārvietojas daudz lēnāk un nodara vairāk postījumu nekā iepriekš – šī tendence tiek skaidrota ar globālo sasilšanu.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas