Turpmāk eID kartes būs obligātas tikai, kad beigsies pases derīguma termiņš

Saeima galīgajā lasījumā ceturtdien, 23.februārī pieņēma grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredz atteikties no obligātās prasības iedzīvotājiem kā personas apliecinošu dokumentu saņemt eID karti  no 1.maija.

Likuma grozījumi paredz, ka  eID karte būs obligāta tad, kad beigsies pases derīguma termiņš.

Līdz ar to, eID kartes kā personu apliecinoša dokumenta ieviešana notiks pakāpeniski un iedzīvotājiem vairs nebūs pienākuma šo dokumentu noformēt līdz šī gada 1. maijam.

Iepriekš jau vēstīts, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas ieskatā tādā veidā eID kartes kā obligāta personu apliecinoša dokumenta ieviešana notiks pakāpeniski, nenosakot konkrētu datumu, kā tas bija paredzēts līdz šim. 

Līdz šim  likums noteica, ka no 1.maija tikai personas apliecība ir personu apliecinošs dokuments Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir sasnieguši 15.gadu vecumu.

<<eID kartes kā obligāta dokumenta pakāpeniska ieviešana vērtējama ļoti pozitīvi.

Tas ļaus Pārvaldei samazināt rindas pēc dokumentiem, un iedzīvotājiem būs daudz ērtāk saņemt šo dokumentu tikai tad, kad viņu pasei beigsies derīguma termiņš, tā izvairoties no garām rindām,>> uzsver Pārvaldes priekšniece Maira Roze.

Pārvalde atgādina, ka visas 29 nodaļas turpina noformēt un izsniegt pases un personas apliecības jeb eID kartes primāri t. s. dzīvās rindas kārtībā. Tāpat konkrētā dienā iespējams attālināti pieteikt elektronisko kārtas numuru rindā, izmantojot mobilo lietotni Qticket. Šis risinājums ļauj Pārvaldes klientiem attālināti iestāties rindā, izmantojot viedtālrunī lejupielādētu mobilo lietotni Qticket un tādējādi jau iepriekš uzzinot, kāds varētu būt aptuvenais gaidīšanas laiks un provizoriskais laiks, kad pienāks kārta saņemt pakalpojumu.

Lasiet arī: Janvārī Latvijā gada inflācija bijusi nekā ES un eirozonā vidēji

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas