Jaunzeme: VID izmeklē vēl sešas lietas par darbinieku iespējamiem pārkāpumiem

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) patlaban notiek izmeklēšanas pret vēl sešiem darbiniekiem par iespējamiem pārkāpumiem, un tām varētu sekot arī aizturēšanas, intervijā raidījumam Spried ar Delfi sacīja atstādinātā VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Viņa norādīja, ka vidēji gadā VID Iekšējās drošības pārvalde izmeklē desmit gadījumus, kuros kāds darbinieks rīkojies pretlikumīgi. Jaunzeme skaidroja, ka tie ir pieredzes bagāti darbinieki, kurus atstādinātā VID ģenerāldirektore nodēvēja par «pagātnes mantojumu».

Jaunzeme intervijā Spried ar Delfi norādīja, ka sūdzības par darbiniekiem VID tiekot saņemtas diezgan bieži – gan par apkalpošanas kvalitāti, gan operatīvā informācija par darbinieku iespējamiem pārkāpumiem.

Patlaban izstrādē esot vairāk nekā sešas operatīvās lietas par darbinieku iespējamiem pārkāpumiem, un tam sekos vairākas aizturēšanas, stāstīja atstādinātā VID ģenerāldirektore.

Tāpat Jaunzeme intervijā stāstīja, ka par VID darbinieku iesaisti kukuļa izspiešanā no uzņēmēja Andra Ramoliņa zinājusi jau jūnijā, taču neiejaucās un nerīkojās, lai darbiniekus atstādinātu no amata, lai nekaitētu izmeklēšanai.

Jaunzeme sacīja, ka neņem nost no sevis atbildību, vienlaikus norādot, ka nevada VID Nodokļu un muitas policiju. Nodokļu un muitas policija pērn bijusi vienīgā VID struktūrvienība, kuras darbiniekiem palielināja algas. «Ja cilvēks godprātīgi strādāt nevar un nāk iedzīvoties, viņam nav vietas struktūrā,» teica Jaunzeme.

Tāpat viņa norādīja, ka ir gatava atgriezties VID vadītājas amatā un patlaban ar juristu iepazīstas ar juridisko praksi, lai varētu apstrīdēt finanšu ministra Jāņa Reira (JV) lēmumu viņu atstādināt no amata.

Savukārt sadarbību ar Reiru Jaunzeme intervijā raksturoja kā labu, taču attiecības esot saasinājušās, kad par ministra padomnieku kļuvis bijušais VID darbinieks Kaspars Čerņeckis.

Lasiet arī: Jaunzeme: Katru reizi, kad tiek atklāta korupcija, Reira reakcija ir agresīva

Jau ziņots, ka kukuļa izspiešanas lietā no kokrūpnieka, Stiga RM īpašnieka Ramoliņa varētu būt iesaistīti četri Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Lietā, kā jau vēstīts, tika apcietināts VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas Pirmās izmeklēšanas nodaļas vadītājs Intars Štālbergs. Tāpat apcietinājumā saistībā ar kukuļņemšanas lietu nonāca VID darbiniece Inita Lūre un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica kratīšanas VID darbinieka Jāņa Akmentiņa mājās.

Raidījums svētdien ziņo, ka lietā iesaistīts arī Valts Grundmanis, kurš, pēc VID publiskotās informācijas, ir Štālberga vadītās nodaļas vecākais izmeklētājs.

Krimināllieta pret Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā ierosināta 2022.gada 13.maijā.

Vienlaikus, pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, par safabricēto krimināllietu pret Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem Ģenerālprokuratūra vasarā informējusi VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi, kuru finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) 15.septembrī saistībā ar nesenajām aizturēšanām VID Nodokļu un muitas policijā atstādināja no amata.

Tāpat raidījums informē, ka par Lūres darbu iepriekš bijušas sūdzības saistībā ar interešu konfliktu un korupcijas riskiem. Taču neskatoties uz to, viņa amatu saglabāja. Šogad martā VID sadarbībā ar KNAB atmaskoja noziedzīgu grupu, kas tirgoja dārgas automašīnas ar viltotiem dokumentiem. Par tām netika maksāti nodokļi un nauda tika atmazgāta.

Atsaucoties uz neoficiālu informāciju, Nekā personīga ziņo, ka viens no šīs grupas dalībniekiem bija Lūres dzīvesbiedrs un kratīšanas notika arī pie viņiem mājās. Kopš šiem notikumiem Lūre bija atstādināta no amata, bet darba attiecības ar VID pārtrauca gandrīz pusgadu vēlāk, īsi pirms aresta šogad augustā. Neesot darbā, Lūrei nebija iespēju pašai sākt kriminālprocesu pret Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem, lai būtu pamats pieprasīt 100 000 eiro kukuli, tāpēc tam bija vajadzīga kolēģu iesaiste.

Aizdomās par kukuļa pieprasīšanu organizētā grupā Štālbergu un Lūri aizturēja 23.augustā, bet dienu vēlāk viņiem abiem piemēroja apcietinājumu. Štālbergs savu vainu izteiktajās aizdomās neatzīst.

Pēc raidījumā minētā, vienā dienā ar Štālbergu no darba VID atstādināts arī Grundmanis.

Jau vēstīts, ka KNAB augusta izskaņā veica kriminālprocesuālās darbības vairākos objektos, tostarp VID. Šīs izmeklēšanas darbības tika veiktas jūnijā sākumā sāktajā kriminālprocesā aizdomās par iespējamu kukuļņemšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Kriminālprocesa laikā tika aizturētas trīs personas, bet vēl divām personām tika noteiktas tiesības uz aizstāvību. Divām no šīm personām tika piemērots apcietinājums.

KNAB izmeklētajā lietā par apsūdzību safabricēšanu un mēģinājumu no Stiga RM īpašnieka izspiest 100 000 eiro kukuli varētu būt iesaistīti arī politiķi no partiju apvienības Attīstībai/Par!. Uz TV3 Ziņu jautājumu, vai noziedzīgajai grupai varētu būt saistība ar kādiem Attīstībai/Par! politiķiem, Ramoliņš atbildēja: «Tur varētu būt saistība, jā.»

Prokuratūra ir apstiprinājusi, ka pret uzņēmēja Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem patiešām bijis ierosināts safabricēts kriminālprocess. Prokurors šo Nodokļu un muitas policijas izmeklētāja nelikumīgo lēmumu divus mēnešus vēlāk atcēlis.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas