Baltijas valstu premjerministri vienojas par ātrāku aiziešanu no Krievijas energotīkla

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas premjerministri parakstījuši vienošanos paātrināt gatavošanos un pievienošanos kontinentālās Eiropas energotīklam, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Igaunija gatavojas atslēgties no Krievijas energotīkla pat par gadu ātrāk nekā, nekā iepriekš ticis plānots.

Par pievienošanos Eiropas energotīklam vienošanās starp Baltijas valstīm, Poliju un Eiropas Komisiju tika noslēgta jau 2019.gadā. Sākotnēji bija plānots, ka pāreja notiks 2025.gadā, bet Krievijas agresija Ukrainā mudinājusi Baltijas valstis paātrināt procesu. Ceturtdien, 3.augustā, noslēgtā vienošanās seko 12.maija lēmumam paātrināt sinhronizāciju ar Eiropas tīklu.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa (Kaja Kallas) norādīja, ka Krievijas agresija Ukrainā, un tas, kā tā izmanto enerģētikas jautājumus kā ieroci, liecina, ka darīšana ir ar ļoti bīstamu un neparedzamu valsti, tādēļ

palikšana piesaistītiem Krievijas tīklam rada risku Igaunijas patērētājiem.

Kallasa piebilda, ka Baltijas energopārvades tīklu operatoru veiktā analīze liecina, ka visās trīs valstīs tehniski pārslēgšanās uz Eiropas tīklu būs iespējama jau 2025.gada sākumā, kas faktiski pāreju paātrina par gandrīz gadu. Līdz tam Baltijas valstis un Polija strādās pie tā, lai padarītu energosistēmas spēcīgākas, kas ļaus izvairīties no pārrāvumiem un cenas pieauguma.

Ir svarīga, lai Baltijas valstis kopīgi strādātu pie sinhronizācijas paātrināšanas, sacīja Igaunijas premjerministre. Viņa piezīmēja, ka pāreja uz Eiropas tīklu ir jāveic, tiklīdz tas būs tehniski iespējams.

Lasiet arī: Nausēda aicina Rinkēviču paātrināt elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālo Eiropu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas