ANO atzīmē cilvēktiesību deklarācijas 75.gadadienu Gazas konflikta ēnā

ANO cilvēktiesību vadītājs Folkers Tirks (Volker Turk) pirmdien, 11.decembrī, atzīmējot Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 75.gadadienu, aicināja uz pasaules sadarbību, lai risinātu tādas problēmas kā karš un piesārņojums, ziņo Reuters.

Pasākuma Ženēvā mērķis bija atspoguļot ANO 1948.gadā pieņemtās deklarācijas būtību, reaģējot uz “barbariskajām darbībām”, kas izraisīja cilvēces nosodījumu.

“Šodienas pasākumu es uztveru kā aicinājumu cerēt un rīkoties,”

sacīja Folkers Tirks, uzsverot Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas pozitīvo ietekmi, minot tādus sasniegumus kā rasu segregācijas pārtraukšana ASV un aparteīda izskaušana Dienvidāfrikā. Viņš uzsvēris, ka šķelšanās sabiedrībā ir aicinājums to pārvarēt sarežģītajā globālajā situācijā.

Folkers Tirks arī neslēpa neveiksmes tādu problēmu risināšanā kā karš, bads, diskriminācija, represijas un piesārņojums. Viņš uzsvēra ciešanas okupētajās palestīniešu teritorijās, gan Gazā, gan Izraēlā.

Lina Heistingsa (Lynn Hastings), ANO humānās palīdzības koordinatore okupētajās palestīniešu teritorijās, paziņoja, ka ir apdraudētas cilvēktiesības, it īpaši pēc 7.oktobra Hamās uzbrukuma Izraēlai un tam sekojošās Gazas joslas bombardēšanas dēļ. Viņa pauda nožēlu, ka mūsdienās vēl ir jāsniedz šādi paziņojumi, norādot, ka

pēdējo 75 gadu laikā gūtās mācības nav ņemtas vērā.

ANO ziņoja par 55 aktīviem konfliktiem pasaulē, minot pašreizējos konfliktus Sudānā un Krievijas iebrukumu Ukrainā, piebilstot, ka laikposmā pēc Otrā pasaules kara pasaule vēl nekad nav pieredzējusi tik daudz konfliktu.

Jubilejas pasākumā atturējās no vārda “svinēt”, bet saziņā izvēlējās vārdu “atzīmēt”.

Lasiet arī: ANO līderis: upuru skaits Gazas joslā liecina, ka Izraēlas taktika ir “acīmredzami nepareiza”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas