Latvijā notiesātais Krievijas propagandists Kasems pametis valsti

Kremļa propagandas projekta Sputnik Lietuva galvenais redaktors, Latvijas pilsonis Marats Kasems pametis Latviju, trešdien, 26.jūlijā pavēstījusi Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

“Baidoties par kriminālvajāšanas atsākšanās, Marats Kasems izmantoja iespēju un pameta šo valsti,” Krievijas radio Sputnik ēterā pavēstīja Zaharova.

Viņa neprecizēja, kad Kasems ieradies Krievijā, norāda tīmekļa izdevums Meduza.

Tikmēr televīzijas kanāls Current Time vēsta, ka saskaņā ar Kasema lapu feisbukā viņš šobrīd uzturoties Lielbritānijā.

Jau ziņots, ka nesen Latvijas prokuratūra Kasemam par palīdzību Krievijai pret Latviju vērstā darbībā piesprieda 15 500 eiro sodu. Viņš vainu bija atzinis, sodu samaksājis un nekādi ierobežojumi valsts pamešanai vīrietim nav.

Trešdien Latvijas prokuratūrā apstiprināja, ka jaunas lietas prokuratūrā pret šo personu nav.

To, vai jauna lieta varētu būt Valsts drošības dienestā, aģentūrai LETA patlaban nav izdevies noskaidrot.

Kasema aizturēšana savulaik tika veikta kriminālprocesā par ES noteikto sankciju iespējamu pārkāpšanu, taču vēlāk lieta kvalificēta kā palīdzība ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Latvijas pilsonis laikā no 2017.gada līdz 2022.gada novembrim personisku apsvērumu un mantkārīgu tieksmju nolūkā sniedza intelektuālu un fizisku atbalstu Krievijai.

Apsūdzētais apzinājās, ka viens no Krievijas uzdevumiem ir stiprināt un paplašināt tās ietekmi Baltijas un citās Eiropas Savienības valstīs, tai skaitā vēršoties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu, valsts iekārtu un valsts drošību kopumā.

Apsūdzētais pilnībā piekrita viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un to nožēloja.

Pēc sprieduma sabiedrībā aktualizējās diskusija, cik adekvāts sods piemērots prokremliskajam aktīvistam, Krievijas medija “Sputnik Lietuva” redaktoram Kasemam. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pēc šī prokuratūras lēmuma publiskošanas paziņoja, ka “pēdējā laika atsevišķi prokuratūras lēmumi raisa vairākus jautājumus”. Tieslietu padome pēc tam paziņoja, ka vērtēs esošo sodu politiku korupcijas un valsts drošības lietās.

Lasiet arī: Par Krievijas atbalstīšanu propagandistam Kasemam piespriests 15 500 naudas sods

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas