Ziemeļkoreja atzīst, ka vēlēšanās vērojama nevienprātība

Ziemeļkoreja atzinusi, ka svētdien notikušajās vēlēšanās vēlētāju vidū vērojama nevienprātība. Šī ir pirmā reize kopš 1960.gadiem, kad Ziemeļkoreja atkāpjas no ierastās prakses un atzīst vēlētāju atšķirīgo viedokli, taču analītiķi uzskata, ka tas drīzāk ir mēģinājums radīt demokrātiskākas sabiedrības tēlu, nevis norāda uz ievērojamu tiesību paplašināšanos autoritārajā valstī, otrdien, 28.novembrī, ziņo Reuters.

Saskaņā ar valsts ziņu aģentūras KCNA sniegto informāciju Ziemeļkorejas svētdien notikušajās reģionālo tautas sapulču deputātu vēlēšanās 99,91% un 99,87% nobalsoja par attiecīgi provinču un, pilsētu un apgabalu tautas sapulču deputātu kandidātiem, taču

pret izraudzītajiem kandidātiem nobalsoja attiecīgi 0,09% un 0,13%.

Reģionālās vēlēšanas, kas Ziemeļkorejā notiek reizi četros gados, bija ievērojamas arī ar to, ka tās bija pirmās, kopš valsts augustā veica grozījumus vēlēšanu likumā, lai vēlēšanās atļautu piedalīties vairākiem kandidātiem.

Kanādas Āzijas un Klusā okeāna fonda ziņojumā norādīts, ka, neraugoties uz to, ka tiek runāts par nevienprātību balsojumā, balsošanas process Ziemeļkorejā joprojām tiek kontrolēts, un nelielā balsu samazināšanās – no 99,98% pirms četriem gadiem līdz 99,63% šogad – liecinot par valsts kontroles pavājināšanos valstī, kur balsošana tiek uzskatīta par obligātu.

Ziemeļkoreja ir zināma ar savu stingri kontrolēto sabiedrību, kur tās līderis Kims Čenuns tiek apsūdzēts par absolūtu kontroli, izmantojot patronāžas un represiju sistēmu.

Lasiet vairāk: Ziemeļkoreja pēc iepriekšējām neveiksmēm apgalvo, ka veiksmīgi palaidusi spiegu satelītu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas