Krievija ir apturējusi jaunu karaspēka vienību nosūtīšanu uz Ukrainu

Ukrainas bruņotie spēki ir atguvuši 6 000 kvadrātkilometru Krievijas okupētās teritorijas valsts dienvidos un austrumos, atsaucoties uz prezidenta Volodimira Zelenska paziņojumu, vēsta britu medijs The Guardian.

Pēc pretuzbrukuma Krievijas militārie komandieri ir pārtraukuši jaunu vienību nosūtīšanu uz Ukrainu, pirmdien, 12. septembrī, savā sociālā tīkla Facebook lapā paziņoja Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs.

Esošā situācija Krievijas armijā ir izraisījusi neuzticību tās pavēlniecībai un liela daļā brīvprātīgo atsakās no dienesta esošajos kaujas apstākļos.

Krievija uz pretuzbrukumu atbildēja ar raķešu triecieniem, kas jau otro reizi mazāk nekā 24 stundu laikā pārtrauca elektrības un ūdens piegādi Harkivas pilsētā.

Ukraina arī paziņoja, ka naktī Krievija veica 18 raķešu un 39 gaisa uzlidojumus. Vismaz četri civiliedzīvotāji gāja bojā un vēl 11 tika ievainoti.

Savukārt ziņu aģentūrai Reuters ASV militārpersona, kura nevēlējās atklāt savu vārdu, pastāstīja, ka Krievijas spēki tiek izstumti no Harkivas apgabala Ukrainas pretuzbrukuma laikā un daudzi virzās atpakaļ uz Krieviju. Militārpersona norādīja, ka Krievijas spēki aiz sevis atstāj kara ekipējumu un tas «varētu liecināt par Krievijas dezorganizētu vadību un kontroli.»

Tikmēr ukraiņu medijs The Kyiv Independent informē, ka daži Krievijas karavīri cenšas vienoties ar Ukrainu par ieroču nolikšanu un kaujas pārtraukšanu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdienas, 12.septembra, vakarā uzstājās valsts televīzijā, kurā vadīja sanāksmi par ekonomikas jautājumiem.

Uzstāšanās laikā Putins neminēja militāro situāciju Ukrainā, bet tikai paziņoja, ka Krievija spēj izturēt Rietumu noteiktās sankcijas.

Savukārt Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka no 6. līdz 11.septembrim Krievija ir zaudējusi 2 850 karavīrus un 590 tehnikas vienības, kas, pēc Forbes aplēsēm, pārsniedz 670 miljonus dolāru. Tiek ziņots, ka Ukrainas militārpersonas arī konfiscējušas 129 iekārtas, kuru vērtība tiek lēsta 104 miljonu dolāru vērtībā.

Tikmēr Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) ziņo, ka ir atjaunota otrās rezerves elektrolīnijas padeve Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacijai. Tas ļauj vienu līniju paturēt rezervē, kamēr otra nodrošina elektrostaciju ar ārējo elektroenerģijas padevi, kas ir nepieciešama reaktora dzesēšanai un citu būtisku drošības funkciju nodrošināšanai spēkstacijas darbības laikā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas