Nedēļa Lietuvā | Deputāti pieprasa ES aizliegumu Krievijas, Baltkrievijas labības importam; banka piedāvā aizsardzības finansēšanas risinājumus

Lietuvas izlūkdienesti paziņoja, ka Volkova uzbrukums Viļņā, visticamāk, bija Kremļa organizēta operācija

Lietuvas un Grieķijas aizsardzības ministru tikšanās Viļņā

Piektdien, 15.martā, aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas) uzņēma savu Grieķijas kolēģi Niku Dendiju (Nikolaos Dendias). Pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas Lietuvas dižkunigaišu pils pagalmā abi ministri tikās, lai apspriestu divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, drošības situāciju un NATO darba kārtību. Vēlāk Dendijs apmeklēja Šauļu aviobāzi un tikās ar Lietuvas gaisa spēku personālu un Beļģijas un Francijas karavīriem, kas veic NATO gaisa telpas patrulēšanu Baltijas valstīs.

Deputāti mudina starptautisko sabiedrību palielināt palīdzību Ukrainai

Lietuvas parlaments ceturtdien, 14.martā, aicināja starptautisko sabiedrību steidzami palielināt palīdzību Ukrainai, brīdinot, ka jebkura kavēšanās ar palīdzības sniegšanu nāk par labu Krievijai un paildzina karu. “Seims aicina starptautisko sabiedrību steidzami un būtiski palielināt politisko, ekonomisko, finansiālo, militāro, tehnisko un humāno palīdzību Ukrainai, lai palīdzētu Ukrainai atgūt pilnīgu kontroli pār tās starptautiski atzīto teritoriju un sekmīgi aizsargāt sevi pret turpmāku Krievijas agresiju,” teikts rezolūcijā. Rezolūciju atbalstīja 108 deputāti, nevienam deputātam nebalsojot pret un nevienam neatturoties. Parlamentārieši uzsvēra, ka militāra palīdzība pašlaik ir prioritāte un ka “palīdzības sniegšanas kavēšana Ukrainai nāk par labu Krievijai un paildzina karu uz Ukrainas nevainīgo upuru rēķina”.

Deputāti aicina ES Komisiju aizliegt Krievijas un Baltkrievijas graudu importu

Lietuvas parlaments ceturtdien, 14.martā, pieņēma rezolūciju, kurā aicina Eiropas Komisiju aizliegt Krievijas un Baltkrievijas graudu importu Eiropas Savienībā (ES). Rezolūcijā, kas pieņemta ar 107 balsīm par, nevienam nebalsojot pret un, nevienam neatturoties, ierosināts, ka ES izpildinstitūcijai nekavējoties jāsagatavo attiecīgos tiesību aktu priekšlikumus. Dokumentā Komisija arī tiek aicināta nodrošināt sadarbību un koordināciju starp ES dalībvalstīm, lai efektīvi un vienlīdzīgi īstenotu aizliegumu visā blokā. Lietuvas deputāti arī aicina Komisiju izskatīt iespēju aizliegt Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes pārtikas produktu importu ES un izmantot Ukrainas lauksaimniecības uzņēmumu piegādātos produktus, ja ir nepieciešams regulēt lauksaimniecības produktu plūsmu.

Centrālā banka ieskicē aizsardzības finansēšanas veidus

Kamēr politiķi meklē risinājumus, kā papildus finansēt aizsardzību, centrālās bankas vadītājs Gedimins Šimkus (Gediminas Šimkus) ceturtdien, 14.martā, paziņoja, ka bankas piedāvātie risinājumi varētu piesaistīt papildu 300 miljonus eiro jeb 0,4% no IKP. Lietuvas banka ierosina atcelt vai samazināt nodokļu atvieglojumus un stimulus un palielināt īpašuma nodokļus. Šimkus sacīja, ka centrālā banka ierosina varas iestādēm vispirms pārskatīt pašreizējo nulles PVN likmi centralizētajai siltumapgādei un samazināto 5% uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi mazajiem uzņēmumiem. Tā arī ierosina pārskatīt samazinātos akcīzes nodokļus, t.sk. lauksaimniecībā izmantotajai dīzeļdegvielai, pašreizējo noteikumu, kas ļauj privātpersonām no apliekamā ienākuma atskaitīt daļu no iemaksām pensiju fonda trešajā līmenī un dzīvības apdrošināšanas prēmijām, un nodokļa atvieglojumus dāvanām, ko saņem no tuviem radiniekiem.

Ukrainā nogalināto karavīru apglabās Viļņā

Lietuvas brīvprātīgais Tads Tums (Tadas Tumas), kurš februāra beigās gāja bojā, karojot Ukrainas ārvalstu leģionā, tiks apglabāts Viļņā sestdien, 16.martā, trešdien, 13.martā, paziņoja Aizsardzības ministrija. Tums, iesaukts par Milzi, tika nogalināts 23.februārī, kļūstot par pirmo lietuviešu karavīru, kas gājis bojā, cīnoties Ukrainas pusē pret Krievijas agresiju. Viņš kopā ar ukraiņu karavīru veda mīnas uz frontes līnijām netālu no Bahmutas, kad viņu transportlīdzeklī ietriecās Krievijas drons.

Prezidents atbalsta sarunas par karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu

Valsts prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) trešdien, 13.martā, paziņoja, ka atbalsta debates par karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu, lai apmācītu vietējos spēkus, un mudina Rietumus pārtraukt “sarkano līniju novilkšanu”. “Es atzinīgi vērtēju domu par misijas nosūtīšanu uz Ukrainas teritoriju kā ideju, un joprojām uzskatu, ka mums šī ideja ir jāapspriež, bet, protams, vislabāk būtu, ja mēs visi vienprātīgi vienotos par to, ka tas ir nepieciešams, un rūpīgi izvērtētu izlūkdatus un citu informāciju, kas mums ir,” trešdien Parīzē žurnālistiem sacīja Nausēda.

Volkova uzbrukums Viļņā, visticamāk, bija Kremļa organizēta operācija

Nesenais uzbrukums Viļņā mirušā Alekseja Navaļnija tuvam līdzgaitniekam Leonīdam Volkovam, visticamāk, bija Krievijas organizēta un īstenota operācija, otrdien, 12.martā, paziņoja Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD). Saskaņā ar VSD sniegto informāciju Kremlis regulāri vāc informāciju par ārzemēs dzīvojošiem opozīcijas organizācijas biedriem un ir rīkojis uzbrukumus, kas apdraudējuši viņu dzīvību vai veselību, norāda izlūkdienests. Volkovam uzbruka otrdienas (12.marta) vakarā automašīnā Žuvėdrų ielā Viļņā, netālu no viņa mājām. Navaļnija preses pārstāve Kira Jarmiša sacīja, ka uzbrucējs izsita automašīnas logu, iepūta acīs asaru gāzi un sāka sist Volkovu ar āmuru. Aizdomās turamie vēl nav identificēti.

Lietuva pirmo reizi 15 gadu laikā saražo vairāk elektroenerģijas, nekā tai nepieciešams

Lietuva pirmdien pirmo reizi kopš 2009.gada saražoja vairāk elektroenerģijas, nekā patērēja, un gandrīz visu elektroenerģiju saražoja no atjaunojamiem enerģijas avotiem, galvenokārt saules un vēja, otrdien, 12.martā, paziņoja Enerģētikas ministrija. Šis notikums liecina, ka Lietuva tuvojas pilnīgai enerģētikas neatkarībai, norādīja enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis (Dainius Kreivys). Valsts elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora “Litgrid” dati liecina, ka pirmdien valstī tika saražotas 31,8 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, savukārt valsts kopējais patēriņš sasniedza 29,77 GWh. Pēdējo reizi saražotā elektroenerģija dienā bija lielāka nekā patēriņš 2009.gadā, kad vēl darbojās Ignalinas atomelektrostacija. Pagājušajā gadā Lietuva vidēji saražoja 45% no tai nepieciešamās elektroenerģijas, līdz gada beigām šim rādītājam sasniedzot 55%.

“Lufthansa” otrdien atceļ četrus lidojumus no Viļņas uz Frankfurti

Vācijas aviokompānija “Lufthansa” darbinieku streika dēļ ir atcēlusi visus otrdien plānotos lidojumus starp Viļņu un Frankfurti. Kopumā atcelti četri reisi, paziņoja Lietuvas lidostu operators “Lietuvos Oro Uostai” (Lietuvas lidostas, LTOU). LTOU pagaidām nav informācijas par atceltajiem reisiem citās dienās.

Prezidents neplāno atteikt fotogrāfijas bērniem

Valsts prezidents Gitans Nausēda neplāno atteikt bērniem un pieaugušajiem kopīgus foto vai video, otrdien, 12.martā, informēja prezidenta kancelejā. Šis komentārs sekoja incidentam pirmdien, 11.martā, kad Lietuvā tika atzīmēta Neatkarības atjaunošanas diena, kad pie prezidenta pienāca kāds zēns un lūdza kopā uzņemt video un nosūtīt vislabākos novēlējumus viņa it kā draugam, bēdīgi slavenajam baltkrievu videoblogerim Andrejam Burimam, sociālajos tīklos pazīstamam kā “Mellstroy”. “Neskatoties uz to, ka bērns, kurš vakar Neatkarības laukumā uzrunāja prezidentu, meloja par sava lūguma mērķi nodot sveicienus savam “draugam”, prezidents turpinās fotografēties ar bērniem un pieaugušajiem, kuri to lūgs,” teikts prezidenta kancelejas paziņojumā. Burims iepriekš sociālajos tīklos piedāvāja samaksāt divus miljonus ASV dolāru, ja kāds noorganizēs sveicienu no valsts galvas. Vlogeris nokļuva ziņu virsrakstos 2020.gadā, kad tiešraides laikā piekāva kādu meiteni. Par azartspēļu reklāmām viņu ir bloķējušas tādas platformas kā “YouTube” un “Twitch”.

Lietuva nodod diplomātisko notu Baltkrievijai par Lietuvas pilsoņa nāvi

Lietuva izteikusi stingru protestu Baltkrievijai par Lietuvas pilsoņa nāvi apcietinājumā, otrdien, 12.martā, paziņoja Ārlietu ministrija. Baltkrievijas pagaidu pilnvarotajam tika nodota nota, kurā pausts Lietuvas stingrs protests pret Lietuvas pilsoņa aizturēšanu Baltkrievijā 31.decembrī un viņa nāvi aizturēšanas vietā, kas, iespējams, notikusi tāpēc, ka viņam nav sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība. Ārlietu ministrija vēlreiz stingri iesaka lietuviešiem nebraukt uz Baltkrieviju un tiem, kas pašlaik atrodas šajā valstī, nekavējoties to pamest.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas