ECB procentlikmes varētu sākt samazināt jūnijā

Eiropas Centrālās banka (ECB) procentlikmes varētu sākt samazināt jūnijā, TV3 raidījumā “900 sekundes” prognozēja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Taču tas būs iespējams, ja līdz tam nenotiks kādi negaidīti satricinājumi.

Procentlikmju samazinājums būs pakāpenisks, lai būtu iespējams novērot, vai atkal nesāk pieaugt inflācija, atzīmēja Kazāks, piebilstot, ka, neskatoties uz to, ka patlaban pasaulē ir zināma ģeopolitiska nenoteiktība, tomēr inflācijas un arī cenu dinamikā turpinās samazinājums.

Pēc Kazāka teiktā, svarīgākais, kam tiek pievērsta uzmanība, ir notiekošais darba tirgū, piemēram, tam, kas notiek ar algām. Taču precīzāki dati par to būs jūnijā.

Kā ziņots, ECB piekto sanāksmi pēc kārtas nolēma procentlikmes saglabāt nemainīgas.

ECB padomes sēdē Frankfurtē tika nolemts galveno refinansēšanas operāciju likmi saglabāt 4,5%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi 4% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 4,75% apmērā.

Lai cīnītos pret inflāciju, procentlikmes iepriekš ECB padome bija palielinājusi desmit sanāksmes pēc kārtas.

Pēc sēdes izplatītajā paziņojumā padome konstatē, ka “inflācija turpinājusi kristies – to noteikusi zemāka pārtikas cenu un preču cenu inflācija”.

Lasiet arī: Krievija, Vācija un Apvienotā Karaliste aicina savaldīties, Irānas draudiem radot satraukumu Tuvajos Austrumos

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas