Soross nodod vadības grožus dēlam

ASV miljardieris un filantrops Džordžs Soross (George Soros) nodevis savas 25 miljardus vērtās impērijas vadības grožus sava dēla Aleksa rokās, raksta britu raidorganizācija BBC.

Kopš 1990.gadiem ģimenes bagātība tiek novirzīta demokrātijas atbalstam dažādās valstīs. Tomēr pēdējos gados 92 gadus vecais bijušais riska ieguldījumu fondu pārvaldītājs bieži ierauts dažādās antisemītiskās konspirācijas teorijās.

Ungārijā dzimušais miljardieris žurnālam Wall Street Journal sacīja, ka viņa dēls ir godam nopelnījis jaunos pienākumus. Sorosa pārstāvis svētdien, 11.jūnijā, apstiprināja šo informāciju.

Soross ir arī viens no dāsnākajiem ASV demokrātu atbalstītājiem. Viņa 37 gadus vecais dēls Alekss ir studējis vēsturi, un ir otrs jaunākais no pieciem miljardiera bērniem. Viņš ir vienīgais no Sorosa atvasēm, kuram ir vieta ģimenes fonda valdē.

Saskaņā ar Wall Street Journal datiem, Sorosa fonda pārvaldībā ir 25 miljardi dolāru.

Alekss decembrī ieņēma priekšsēdētāja vietu Atvērtā sabiedrības fonda valdē, kā arī pārvalda līdzekļu novirzīšanu politiskajām partijām. Lai gan abus vieno politiskie uzskati, Alekss ir norādījis, ka vēlas vairāk iesaistīties politikā, un iestāsies pret Trampa atkārtoto kandidēšanu uz ASV prezidenta amatu. Viņš Wall Street Journal sacīja:

“Lai arī cik ļoti es vēlētos aizvākt naudu no politikas, kamēr vien otra puse iesaista naudu, arī mēs to darīsim.”

Sorosa dēls pastāstīja, ka Atvērtās sabiedrības fonds turpinās tēva iesākto, un aizstāvēs vārda brīvību, tieslietu reformas, minoritāšu un imigrantu tiesības, un sniegs atbalstu liberālajiem politiķiem. 

Džordžs Soross dzimis Ungārijā, kur kā bērns piedzīvoja nacistu okupācijas šausmas 1944.–1945.gadā. Viņa ģimene slēpa savu izcelsmi, lai izdzīvotu. Pēc kara Soross pārcēlās uz Londonu, un tad devās uz Ņujorku, kur ar riska ieguldījumu fondiem nopelnīja miljardus. 1992.gadā viņš kļuva plaši pazīstams Lielbritānijā pēc tam, kad nopelnīja vienu miljardu, precīzi paredzot, ka kritīsies mārciņas vērtība.

Kad krita Berlīnes mūris un radās iespēja bijušajās sociālisma valstīs veidot demokrātiskās kustības, Soross nodibināja Atvērtās sabiedrības fondu, lai šo procesu atbalstītu. Šobrīd fonds ik gadu velta ap 1,5 miljardiem dolāru liberālo, izglītības un cilvēktiesību organizāciju atbalstamb120 valstīs.

Daži darbības virzieni satracinājuši ASV politiski labējo spārnu, īpaši norādes uz rasu aizspriedumiem ASV politikā. 

2018.gadā Atvērtās Sabiedrības fonds pārcēla centrālo biroju no Budapeštas uz Berlīni. Tolaik Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) vērsās gan personīgi pret Sorosu, gan pret viņa organizācijām.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas