Bērnu slimnīcā pieaug stacionēto pacientu skaits; ievieš piesardzības pasākumus

Bērnu slimnīcā pieaug pacientu skaits, kuriem jāārstējas nodaļās, vēsta bērnu slimnīcas komunikācijas pārstāve Ilze Olšteina.

“Slimnīcā katru gadu, sākoties vīrusu sezonai, ir liels pacientu pieplūdums Neatliekamās medicīnas centrā. Pēdējo divu nedēļu laikā katru diennakti tiek atvesti aptuveni 200 bērnu, 5.februārī – pat 231 bērns. Savukārt 6.februārī stacionārā uzņemti pat 102 pacientu – gan plānveidā, gan akūtos gadījumos. Ņemot vērā, ka gultu skaits stacionārā ir mazāks par 300, šobrīd nepieciešama precīza pacientu plūsmas organizēšana, kas nav iespējama bez bērnu vecāku līdzdalības,” teikts slimnīcas paziņojumā.

Ar gripu šīs epidēmijas laikā visvairāk slimo bērni vecumā līdz četriem gadiem, kuriem smagākos saslimšanas gadījumos jāpaliek slimnīcā.

Augsti ir arī saslimstības ar respiratori sincitiālo vīrusu (RSV) radītāji. Turklāt katru dienu BKUS tiek uzņemti daudzi bērni, lai saņemtu plānveida ārstēšanos.

“Ja bērnam, kurš akūti saslimis un ir smagā veselības stāvoklī, jāpaliek slimnīcā, svarīgi, lai viņam kopā ar vecākiem nebūtu ilgi jāgaida, kamēr nodaļā tiek atrasta brīva vieta. Tāpēc Bērnu slimnīcas pacientu ģimenes tiek aicinātas rīkoties noteikumos paredzētajā kārtībā – izrakstīšanās dienā doties mājup līdz plkst.11, ja vien šajā dienā vēl nav jāveic kādi ārsta nozīmēti ārstniecības pasākumi,” norāda BKUS virsārste Renāte Snipe.

BKUS dati liecina, ka visstraujāk pēdējās nedēļās audzis to bērnu skaits, kuri saslimuši ar gripu. Februāra pirmajās dienās slimnīcā konstatēti jau vairāk nekā 30 gripas gadījumu.

Lai gripas epidēmijas laikā ierobežotu infekciju slimību izplatību un pasargātu slimnīcas stacionāra nodaļu pacientus, apmeklētāji lūgti ievērot piesardzības pasākumus. Proti, pacientu un pavadošo personu vienlaikus drīkst apmeklēt tikai viens tuvinieks; ja pacients stacionārā atrodas bez pavadošās personas, ir pieļaujams, ka viņu apmeklē abi vecāki vienlaicīgi; apmeklējuma ilguma laiks ierobežots līdz vienai stundai.

Tāpat pacientus un viņu pavadošās personas drīkst apmeklēt tikai pieaugušie un bērni, kas ir vecāki par 14 gadiem. Epidemioloģiskie dati liecina, ka lielākais inficēto skaits ar gripu ir tieši vecumā līdz četriem gadiem un no pieciem līdz 14 gadiem.

Slimnīcas pārstāvji norāda, ka izņēmuma gadījumos, piemēram, pacienta ilgstoša atrašanās stacionārā vai citi apstākļi pacienta labbūtības nodrošināšanai, ārstējošais ārsts var pagarināt apmeklējuma ilgumu un atļaut lielāku apmeklētāju, kas ieradušies vienlaikus, skaitu. Tomēr, ja bērns nonācis slimnīcā, un kopā ar viņu ir viens no vecākiem, arī otrs vecāks var nākt ciemos, bet lūgums citiem ģimenes locekļiem, klasesbiedriem un draugiem ar saslimušo sazināties pa telefonu.

Apmeklējuma laikā slimnīca rekomendē un aicina lietot elpceļus aizsargājošos individuālos aizsarglīdzekļus – ķirurģisko sejas masku vai respiratoru).

Šie ierobežojumi tiek regulāri pārskatīti, lai tie atbilstu epidemioloģiskajai situācijai.

Vēl BKUS ārsti aicina situācijās, kad bērnam ir akūti saslimšanas simptomi, taču stāvoklis nav kritiski smags, palikt mājās un sazināties ar ārstu pa telefonu.

“Ir bērni, kuru stāvoklis, nonākot Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā, ir tik smags, ka nākas palikt nodaļā, taču lielākajai daļai nav nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība vai stacionēšana, tāpēc līdz brīdim, kad bērnu apskata ārsts, nākas gaidīt gana ilgi. Šajā laikā pieaug inficēšanās risks ar citām infekciju slimībām gan bērniem, gan viņu pavadoņiem,” uzsver BKUS Bērnu slimības klīnikas virsārste Alla Silova.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, slimnīca aicina vecākus pārdomāt nepieciešamību doties uz slimnīcu, jo lielākā daļa vīrusu izraisītu slimību ir ārstējamas mājas apstākļos. Saprotot, ka vakaros un brīvdienās ar ģimenes ārstiem nav iespējams sazināties, BKUS rasta iespēja bērnu vecākiem no visas Latvijas konsultēties ar augsti kvalificētiem pediatriem attālināti.

Bērnu slimnīcā konsultēties ar pediatru akūtos gadījumos var, piesakot attālinātu vizīti, klātienē pēc pieraksta uz to pašu vai tuvākajām divām dienām vai klātienē rindas kārtībā no plkst.8 līdz 22 (ieskaitot brīvdienas un svētku dienas).

Lasiet arī: Latvijā gripas izplatība pieņemas spēkā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas