Baltijas valstu premjeri parakstījuši vienošanos par pievienošanos G7 valstu deklarācijai par atbalstu Ukrainai

Baltijas valstu Ministru prezidenti parakstījuši vienošanos par pievienošanos G7 valstu deklarācijai par atbalstu Ukrainai, liecina premjera Krišjāņa Kariņa (JV) ieraksts sociālajos tīklos.

Kariņš norāda, ka deklarācijā skaidri teikts, ka “mēs palīdzēsim Ukrainai uzvarēt šajā karā, atbalstīsim tās ekonomisko stabilitāti un atjaunošanu, noturību, reformas un tās Eiropas un eiroatlantiskos centienus”.

Jau ziņots, ka valdība 8.augustā atbalstīja Latvijas pievienošanos G7 valstu vadītāju 2023.gada 12.jūlija kopīgajai deklarācijai par ilgtermiņa atbalstu Ukrainai.

G7 valstu deklarācijai apliecina, ka Latvijas atbalsts Ukrainai paliek nemainīgs arī ilgtermiņā. Latvija turpinās sniegt politisku, ekonomisku, militāru, finansiālu un humanitāru atbalstu Ukrainai un tās tautai, kā arī sekmēt valsts atjaunošanu.

Nemainīga saglabāsies arī Latvijas pozīcija par Ukrainas ilgtermiņa mērķu – dalības Eiropas Savienībā un NATO – sasniegšanu, sabiedrotajiem un partneriem kopā palīdzot Ukrainai īstenot šo mērķu panākšanai nepieciešamās reformas. Latvija saglabā pozīciju par Krievijas līderu saukšanu pie atbildības par agresijas noziegumu pret Ukrainu, aicinot izveidot ad hoc starptautisko tribunālu.

Kā aģentūru LETA informēja premjera birojā, kopš Krievijas neizprovocētās un nelikumīgās pilna mēroga militārās agresijas pret Ukrainu Latvija ir bijusi viena no visaktīvākajām Ukrainas atbalstītājām.

Latvija bija starp pirmajām valstīm, kas piegādāja Ukrainai ieročus, lai jau pašā Krievijas militārās agresijas sākumā tā aizstāvētu sevi. Kopš kara sākuma Ukrainas civiliedzīvotājiem sniegts drošs patvērums Latvijā.

Tāpat Latvija turpina 2022.gadā uzsākto atbalstu Ukrainai sagrautās infrastruktūras atjaunošanā, 2023.gadā iesaistoties rekonstrukcijā Čerņihivas apgabalā. Šogad tiks rekonstruēta sociālā infrastruktūra, izveidoti atbalsta centri vardarbībā cietušajām sievietēm, kā arī atjaunoti karā nopostītie mājokļi. Latvija sadarbībā ar globālajiem partneriem aktīvi strādā, lai sauktu pie atbildības Krievijas amatpersonas un militārpersonas, kas īstenojušas vissmagākos starptautiskos noziegumus pret Ukrainu un tās tautu, kā arī nodrošinātu Krievijas valsts atbildību par starptautiski prettiesisku rīcību.

Šā gada 12.jūlijā G7 valstis – ASV, Vācija, Francija, Lielbritānija, Itālija, Kanāda un Japāna – izplatīja kopīgu deklarāciju par atbalstu Ukrainai. Līdz šim deklarācijai pievienojušās virkne citu Ukrainas atbalstītājvalstu, tostarp Ziemeļvalstis, kā arī Eiropas Savienības Komisijas priekšsēdētāja un Eiropadomes priekšsēdētājs.

Deklarācija ir visaptverošs apņemšanos kopums, kas atspoguļo G7 un citu deklarācijai pievienojošos valstu saistības nodrošināt turpmāku ilglaicīgu militāru, ekonomisku, finansiālu un politisku atbalstu Ukrainai, liekot uzsvaru uz eventuālo pāreju no ārkārtas risinājumiem uz ilgtermiņā paredzamākiem risinājumiem, sniedzot palīdzību Ukrainai.

Lasiet arī: Lietuvas iekšlietu ministre: Baltijas valstis un Polija plāno slēgt robežu ar Baltkrieviju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas