BNN nedēļas apkopojums: Bez “plāna B”. Iekšējā (ne)drošība. Stradiņu būvbedre. Zvērību “brāļi”

Iespējams, tieši Valsts prezidents, piesaucot nākamos četrus līdz sešus gadus kā mums, Latvijas sabiedrībai ļoti sarežģītu laiku, “parāva maisam galu vaļā” –mainot līdzšinēji tukšo, frāžaino politiķu un amatpersonu komunikāciju ar tautu. Agrāk nedzirdētas, trauksmainākas toņkārtas ieskanējās arī Ministru prezidentes un aizsardzības ministra vēstījumos. 

Būtu gan ļoti prātīgi, ja mūsu politiķi spētu jaunapgūtās atklātības skarbumu precīzi dozēt tā, lai paši nepanāktu panikas sēšanu sabiedrības apziņā. To, ko, cerams, neizdevās viltus sprādziendraudu izplatītājiem. Jau tagad dzird par nervozākiem tautiešiem, kuri savos prātos “sēž uz čemodāniem” – kalkulējot, vai šo piesaukto sarežģīto laiku viņu ģimenēm nevajadzētu pārlaist kaut kur dziļāk Eiropā. 

Tāpēc ar īpašu pateicību te mums ir jāpiemin iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis vai Nacionālo Bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš. Viņi, vēstot par hroniski netīkamām reālijām uz valsts robežas ar daudzu prātos joprojām “nekaitīgo” Baltkrieviju, neaizmirst piebilst, ka Latvija ir drošībā. Līdz šim mums bija “smalkais stils” apšaubīt, apsmaidīt vai vienkārši laist gar ausīm latvju politiķu teikto. Tagad tajā ieklausāmies gan ar cerību, gan ar bažām. Tādēļ, dāmās un kungi, apdomājiet labi, pirms atvērt muti!

Valsts galva, kā Rīgas pilī noskaidrojām viņa grafikā izbrīvētajās 20 minūtēs, joprojām cer veidot sabiedrībā reālistiskāku skatījumu uz savu vietu politikā, uz amata dotajām pilnvarām un iespējām. Būs interesanti šajā “mačā” – tautas jūsmīgajām cerībām spēkojoties ar Edgara Rinkēviča apņēmīgo pacietību – vērot, kas ko beigās uzveiks.

Eiropas centrālbankas politika inflācijas politika raisa ciešas asociācijas ar klasisko kinošedevru Das Boot (1980) un citām kara filmām par ienaidnieka sašautu zemūdeņu apkalpju centieniem nepalikt jūras dzelmē uz mūžiem. Dziļuma mērītājs turpina rādīt, ka kuģis grimst arvien zemāk, komandas nervi ir nospriegoti līdz pēdējam, gaisa spiediens jau plēš ventiļus un spuldzes… Taču pēkšņi ierīces rādītājs sastingst, un visi atviegloti noelšas. Nav vēl zināms, vai vispār zemūdene pacelsies virs viļņiem, taču tā vairs neslīkst. Tas šobrīd ir svarīgākais…

Apvienotais saraksts visvisādi apliecinās kā nu ļoti kareivīga opozīcija, cenšoties “spēlēt uz nerviem” valdībai. Reizēm šie centieni sanāk tīri veiksmīgi, reizēm vairāk gan atgādina skolu gaiteņu ķīviņus. It kā pieauguši cilvēki būtu, bet paštaisnība kā desmitgadniekiem… Savukārt bijušā premjera un ministra Māra Kučinska teiktais precīzi iesper visvārīgākajā vietā – ne tikai valdībai bet arī sabiedrībai.

Mediķiem vismaz kaut ko ministrs, šķiet, ir algām sagrabinājis. Skolotājiem arī tika nauda, tikai jāatrod, kur īsti palikusi… Taču policistiem, robežsargiem, ugunsdzēsējiem-glābējiem, kuru stāv mūsu ikdienas drošības sardzē, nav atradusies pat cerība. [Mīlīga detaļa: Kučinskis savos pārmetumos džentlmeniski atbrīvo no atbildības viņa pēcteci, kaut tas saglabāja parlamentārā sekretāra algu AS “renegātam” Igoram Rajevam.]

Tāds tādu atrod: teroristiskā grupējuma Hamās pārstāvji tiek laipni uzņemti Maskavā – agresijas un varmācības citadelē. Tas, ka ar izraēļu bērnu slepkavām netikās pats Krievijas “cars”, nebūt nav skaidrojams tādejādi, ka Vladimirs Putins vai viņa Ārlietu ministrija satrauktos par starptautisku nosodījumu. Pasūtītājiem nekad nav paticis tikties ar tiem, kuri veic pasūtītos netīros, noziedzīgos vai asiņainos darbus. Bet varbūt – tiešām miris? 

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Ne lācis, Ne zirgs, Beidzot!, “Piemirstie”, Gaiss sabiezē, Batjkas “viesmīlība”, Tranzīts uz Ukrainu, Summa nemainās, Trauslais vairākums un Tāds tādu atrod.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 

NE LĀCIS, NE ZIRGS

BNN intervija | Valsts prezidents: nākamie četri līdz seši gadi būs ļoti sarežģīti

 
Svarīgi, Edgars Rinkēvičs, Valsts prezidents, Ministru prezidente Evika Siliņa, banku peļņa, Eiropas Centrālā banka, hipotekārais maksājums, austrumu robeža, Noziegumi pret valsti, Venecuēla, Latvijas Banka, virspeļņas nodoklis, hipotekārais maksājums, energoresursu cenu pieauguma atbalsts, Aivars Lembergs,
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Foto: Zane Bitere/LETA

Edgars Rinkēvičs ir aizvadījis pirmās simts dienas Rīgas pilī, radot sabiedrībā pārliecību par veiksmīgu prezidentūru. Amatā “iesildīšanās” laika – bieži piesaukta, bet Latvijas politiķiem reti tiešām dota – beigas 15.oktobrī mums šķita parocīgs iemesls uzdot valsts galvai dažus “nestandarta” jautājumus. Uz tiem viņš atbildēja pēc būtības – uz kādu izvērstāk, uz kādu strupāk.

“Vienmēr apzinos arī tās gaidas, kas rodas, tiklīdz kāds stājas amatā.”

Vairāk uzziniet šeit.

 

BEIDZOT!

ECB nemaina procentlikmes

ECB bāzes procentlikme,
Olveida krasula (Crassula ovata) jeb tā sauktais naudas koks. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka / LETA

Eiropas Centrālās banka (ECB) ceturtdien, 26.oktobrī, pirmo reizi kopš 2022.gada jūlija nolēma procentlikmes saglabāt nemainīgas.

ECB padomes sēdē Atēnās tika nolemts galveno refinansēšanas operāciju likmi saglabāt 4,5%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi 4% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 4,75% apmērā.

Vairāk uzziniet šeit.

 

“PIEMIRSTIE”

Iekšējā drošība ir budžeta lielākais drauds, “draud” Kučinskis

Māris Kučinskis, Iekšlietu ministrija, iekšējā drošība, Rihards Kozlovskis, Jaunā Vienotība, Svarīgi, valsts budžets,
Saeimas deputāts, bijušais iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS). Foto: Evija Trifanova / LETA

Iekšējā drošība ir nākamā gada valsts budžeta lielākais drauds, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma piektdien, 27.oktobrī, sacīja Saeimas opozīcijas deputāts, iepriekšējās valdības iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Politiķa ieskatā, iekšējās drošības sektorā strādājošie – policisti, robežsargi, ugunsdzēsēji – nākamgad būs vīlušies, jo viņus nesagaidīs algu pieaugums cerētajā apmērā un saglabāsies liels disbalanss starp aizsardzības un iekšlietu jomā strādājošajiem.

Vairāk uzziniet šeit.

 

GAISS SABIEZĒ

NBS palielina klātbūtni pie valsts austrumu robežas

NBS, Leonīds Kalniņš, austrumu robeža, Svarīgi,
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Foto: Paula Čurkste / LETA

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir palielinājuši savu klātbūtni pie valsts austrumu robežas – trešdien, 25.oktobrī, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes atklāja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš, vienlaikus mierinot, ka Latvijas drošības stāvoklis nav pasliktinājies. 

Viņš pastāstīja, ka NBS vēl aktīvāk iesaistījušies palīdzības sniegšanā Valsts robežsardzei pierobežas reģionā. Ir mainīta un uzlabota atbalsta sistēma.

Vairāk uzziniet šeit.

 

BATJKAS “vIESMĪLĪBA”

Baltkrievijā pēdējā laikā aizturēti jau 25 Latvijas valstspiederīgie

Krišjānis Kariņš, ceļošana uz Baltkrieviju, apsūdzības, Ārlietu ministrija, Svarīgi,
Attēlā redzamā Ryanair lidmašīna ierodas Harkivas lidostā pēc tam, kad tā 2021.gada maijā tika ar varu nosēdināta Minskā, lai arestētu reisa pasažieri – Lukašenko oponentu. Foto: Kevin BIETRY `ღ´ ✈ / Flickr

Baltkrievijā pēdējā laikā aizturēti un dažādos veidos apsūdzēti jau 25 Latvijas valstspiederīgie, ceturtdien, 26.oktobrī, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes pavēstīja Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Ir stipras aizdomas, ka vairums šo gadījumu, ja ne visi, ir politiski motivēti, sacīja politiķis.

Vairāk uzziniet šeit.

 

TRANZĪTS UZ UKRAINU

Plāno konfiscēt trīs mēnešu laikā nereģistrētus Krievijas transportlīdzekļus

Krievijas auto, Baltkrievijas auto, reģistrētās mašīnas, Saeima, Skaidrīte Ābrama,
Ilustratīvs attēls Foto: Jeroen Moes / Flickr

Lai īstenotu Eiropas Savienības noteiktās sankcijas un mazinātu drošības riskus, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 25.oktobrī, pirms pirmā lasījuma Saeimā skatīja komisijas sagatavotos grozījumus Ceļu satiksmes likumā.

Tie paredz konfiscēt Krievijā reģistrētus transportlīdzekļus, ja likumā noteiktajā termiņā šoe spēkrati netiek reģistrēti Latvijā, vēsta Saeimas Preses dienests. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

SUMMA NEMAINĀS

Stradiņa slimnīcas padome izsaka neuzticību valdei un ieceļ jaunu

 
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca, valde, neuzticība valdei
Foto: Zane Bitere/LETA

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) padome izteikusi neuzticību slimnīcas valdei, atceļot no amatiem Rinaldu Muciņu, Ilzi Kreicbergu, Jāni Nagli un Agru Melni, informē padomes konsultante Gundega Vārpa.

Atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā noteiktajam PSKUS padome iecēlusi slimnīcas pagaidu valdi ar pilnvaru termiņu uz vienu gadu. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

TRAUSLAIS VAIRĀKUMS

Latvijā 64,3% iedzīvotāju dzimtā valoda ir latviešu

valoda, latviešu valoda, dzimtā valoda, CSP dati
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā 64,3% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 69 gadiem dzimtā valoda ir latviešu, secina Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP), atsaucoties uz 2022.gadā veiktā apsekojuma Pieaugušo izglītība rezultātiem.

CSP norāda, ka visizplatītākās dzimtās valodas Latvijā ir latviešu un krievu – 64,3% iedzīvotāju par savu dzimto valodu sauc latviešu, bet 37,7% – krievu valodu. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

TĀDS TĀDU ATROD

Hamās delegācija apmeklē Maskavu

Hamas, karš, Izraēla, teroristi, Krievija, Palestīna, Irāna, palestīnieši, Gaza, Gazas josla
Attēlu no Abu Marzuka (attēlā pa labi) un Krievijas ārlietu ministra vietnieka Mihaila Bogdanova tikšanās publicēja Hamās. Foto: ekrānšāviņš no ieraksta platformā X (agrāk Twitter) @nexta_tv

Krievijas Ārlietu ministrija ziņo, ka Gazas joslā valdošais kaujinieku grupējums Hamās ceturtdien, 26.oktobrī, ieradās Maskavā, lai apspriestu Izraēlas un Gazas konfliktu. Hamās savā oficiālajā Telegram kanālā norādīja, ka delegācija ieradās grupējuma vecākā politiskā locekļa Musa Abu Marzuka vadībā, ziņo Kyiv Independent.

Kā ziņots delegācija tikās ar Krievijas ārlietu ministra vietnieku Mihailu Bogdanovu.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas