Lembergs joprojām vēlas no valsts 100 000 eiro par it kā viņa veselības kaitēšanu atrodoties cietumā

Koruptīvos noziegumos apsūdzētais bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ir iesniedzis kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tik noraidīta viņa prasība pret valsti par 100 000 eiro piedziņu no valsts par kaitējumu veselībai, kāds, pēc viņa domām, nodarīts viņam atrodoties cietumā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tagad Augstākai tiesai būs jālemj par kasācijas tiesvedības ierosināšanu.

Iepriekš Lembergs pārsūdzēja Administratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru Lemberga prasība arī tika noraidīta.

Iepriekš pirmās instances tiesa konstatēja, ka Lembergam Rīgas Centrālcietumā esot tikusi nodrošināta balsta vakcinācija pret Covid-19 “ar atbilstošu balsta vakcīnu”, kuru ražojis uzņēmums “Janssen”. Lembergs no šīs vakcīnas pats atteicies, tādējādi tiesa secināja, ka “atbilstošs medicīniskās palīdzības minimums” viņam esot bijis nodrošināts.

Lasiet arī: Apgabaltiesa Lembergam piespriež četrus gadus cietumā

Savukārt vērtējot konkrētus Rīgas Centrālcietumā īstenotos epidemioloģiskās drošības pasākumus, tiesa secināja, ka tie bijuši samērīgi ar konkrētajā laika posmā esošajiem Covid-19 izplatīšanās riskiem.

Līdz ar to tiesa nekonstatēja Rīgas Centrālcietuma administrācijas rīcības prettiesiskumu arī šajos jautājumos.

Jau vēstīts, ka Lembergs pieteikumā prasa atzīt par prettiesisku Rīgas Centrālcietuma administrācijas rīcību, atlīdzināt mantisko kaitējumu un rakstveidā publiski atvainoties. Lembergs tiesā vērsās par cietumā pavadīto laiku pēc tam, kad Rīgas apgabaltiesa kā pirmā tiesu instance 2021.gada 22.februārī viņam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē.

Lembergs skaidroja, ka tiesā par kaitējumu veselībai vērsies, jo cietumā viņam nav sniegta medicīniskā palīdzība un aprūpe.

BNN jau ziņoja, ka bijušajam Ventspils domes priekšsēdētājam tiek uzturēta apsūdzība par SIA Puses 20% kapitāldaļu izspiešanu cietušajam Valentīnam Kokalim 20 275 eiro vērtībā un 26 kompānijas Multinord AG akciju izspiešanu cietušajam Aināram Gulbim 14 797 eiro vērtībā. Tāpat Aivars Lembergs tika apsūdzēts par 12 Multinord AG akciju izspiešanu Gulbim 7359 eiro vērtībā, kā arī 30 kompānijas Ventk Company Limited akciju izspiešanu Gulbim 17 672 eiro vērtībā.

Aivars Lembergs arī apsūdzēts par SIA Lat Transnafta 2130 kapitāla daļu izspiešanā no tās dalībniekiem: SIA Man-Tess, kompānijas SWH Riga Zürich AG, AS Naftas Parks – 100, AS Banka Baltija un Vladimira Krastiņa. Tāpat Aivars Lembergs apsūdzēts par to, ka 1996.gadā viltoja dokumentu, kā arī 1996.gada otrā pusē kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs noformēja nepatiesu dokumentu.

Tāpat apsūdzība liecina, ka Aivars Lembergs personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī organizētā grupā ar Anriju Lembergu un Sormuli legalizēja noziedzīgi iegūtu mantu – tostarp finanšu līdzekļus 6 996 118 eiro apmērā – laikā no 1999.gada beigām līdz 2006.gada jūlijam.

Apsūdzība arī liecina, ka laikā no 1999.gada decembra līdz 2000.gada aprīlim Aivars Lembergs ar dēla Anrija un Sormuļa atbalstu veicināja un neatļauti piedalījās mantiskā darījumā – proti, nodrošināja faktiski sev un bērniem piederošai kompānijai Netherfin Financial Services B.V. ienākumu peļņas procentu veidā no Ventspils brīvostas pārvaldes, kurā Aivars Lembergs tajā laikā bija valdes priekšsēdētājs. Šādā veidā gūts mantisks labums – ne mazāk kā 802 413 eiro.

Tāpat laikā no 2003.gada janvāra līdz martam Ventspils domes priekšsēdētājs ar citas iesaistītas personas atbalstu veicināja un neatļauti piedalījās mantiskā darījumā – proti, nodrošināja faktiski sev un bērniem piederošai Netherfin Financial Services B.V. peļņas procentu no minētās Ventspils brīvostas pārvaldes. Peļņas procentu veidā Aivars Lembergs ieguva ne mazāk kā 180 312 eiro.

Prokuratūras apsūdzība liecina, ka laikā no 1999.gada decembra līdz 2000.gada aprīlim Aivars Lembergs ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, saistītu ar piedalīšanos neatļautā darījumā. Laika periodā no 2003.gada janvāra mēneša līdz 2003.gada martam Ventspils domes priekšsēdētājs ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, saistītu ar piedalīšanos neatļautā darījumā.

Apsūdzība liecina, ka Aivars Lembergs kā Ventspils pilsētas domes deputāts un Ventspils brīvostas valdes loceklis realizēja viņa pilnvaras interešu konflikta situācijā, piedaloties kopumā 330 lēmumu pieņemšanā Ventspils domes un Ventspils brīvostas valdes sēdēs.

Tāpat Aivaram Lembergam tika inkriminēta nepatiesu ziņu norādīšana amatpersonas deklarācijā deviņus gadus pēc kārtas, nenorādot par kapitāldaļu un akciju piederību 29 ārvalstīs reģistrētās kompānijās.

Lasiet arī: BNN vaicā | Virsprokurors Juriss: ko par spriedumu Lembergam teiks mūsu starptautiskie partneri?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas