Lēnāk pieaug Covid-19 izplatīšanās temps sabiedrībā

Aizvadītajā nedēļā, no 19.septembra līdz 25.septembrim, Latvijā par 1,2% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, informē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Attiecīgajā laika periodā tika reģistrēti 8 470 jauni Covid-19 gadījumi. Kā norāda SPKC, šobrīd infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) ir 1,06, kas norāda uz lēnāku infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Par 27% pieaudzis pacientu skaits stacionāros, un ik dienu tiek stacionēti vidēji 48 cilvēki.

Iepriekšējās nedēļas laikā samazinājās Covid-19 gadījumu skaits vecuma grupā 0 līdz 19 gadi, bet visās pārējās vecuma grupās novērojams jaunatklāto gadījumu skaita pieaugums.

Lielākais jaunatklāto gadījumu pieaugums konstatēts Zemgalē un Latgalē. Eiropas Savienībā šobrīd novērojams neliels jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita pieaugums.

SPKC vērš uzmanību, ka līdzīgi kā katru rudeni, turpmākajās nedēļās palielināsies saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijas slimībām.

Šajā laikā būtiski vecākiem būt atbildīgiem un slimības simptomu gadījumā – ja ir klepus, iesnas, kakla sāpes, paaugstināta temperatūra – nevest bērnu uz izglītības iestādi, bet gan atstāt mājās un sazināties ar ģimenes ārstu, norāda SPKC.

Kā norāda centrā, pielāgotās Covid-19 vakcīnas ir pieejamas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos. Lai pieteiktos vakcinācijai ar balstvakcīnu, jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi vai ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetu. Tāpat vakcīnas saņemšanai var pieteikties arī tīmekļa vietnē Manavakcina.lv.

Vakcinācija rekomendējama visai sabiedrībai, norāda SPKC, piebilstos, ka tā īpaši tiek rekomendēta veselības aprūpes personālam, senioriem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, imūnsupresētiem cilvēkiem un viņu ciešām kontaktpersonām, ilgstošiem sociālās aprūpes centru iemītniekiem un viņu aprūpes personālam, kā arī grūtniecēm.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas