Mūrniece Vašingtonā tiksies ar ASV Kongresa un Senāta pārstāvjiem

Par godu Valsts partnerības 30. gadadienai, pirmdien, 17.jūlijā aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) darba vizītē Vašingtonā piedalīsies ASV Aizsardzības departamenta Nacionālās Gvardes štāba rīkotajā konferencē, informē Aizsardzības ministrijā (AM). 

Savukārt otrdien un trešdien aizsardzības ministre tiksies ar ASV Kongresa un Senāta pārstāvjiem.

AM norāda, ka šogad aprit 30 gadi kopš Latvija un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerības programmā, kuras galvenie mērķi bija palīdzēt Latvija pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus (NBS), īpaši Zemessardzi. 

NBS sadarbojas ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kopīgi piedaloties gan starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās un militārajās mācībās, gan apmācot un sagatavojot Latvijas karavīrus un instruktorus.

Valsts partnerības programmas 30.gadadienai veltītajā konferencē plānots apspriest globālos drošības izaicinājumus, turpmākās sadarbības iespējas programmā, kibertelpas un informatīvās telpas drošības stiprināšanu. Tāpat plānots pārrunāt risinājumus par klimata pārmaiņām un noturības stiprināšanu pret modernajiem drošības izaicinājumiem. 

Konferencē piedalīsies ASV Aizsardzības departamenta, Valsts partnerības programmas dalībvalstu pārstāvji un drošības eksperti.

Savukārt otrdien, 18.jūlijā Mūrniece tiksies ar  ASV Kongresa Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētāju Maiku Rodžersu (Mike Rogers) un komitejas pārstāvi Elisu Slotkinu (Elissa Slotkin), kā arī ASV Kongresa Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētāju Maiklu Tērneru (Michael Turner), lai pārrunātu pašreizējo ģeopolitisko situāciju saistībā ar Krievijas īstenoto karu Ukrainā, kā arī Latvijas un ASV divpusējās sadarbības aizsardzības jomā attīstību.

Trešdien, 19. jūlijā, aizsardzības ministre tiksies ar ASV Senāta Baltijas atbalsta grupas līdzpriekšsēdētāju Čaku Grasliju (Chuck Grassley), lai pārrunātu Latvijas un ASV sadarbību aizsardzības jomā.

AM norāda, ka darba vizītes laikā aizsardzības ministre, atzīmējot  Latvijas un Mičiganas partnerības 30. gadadienu, svinīgā ceremonijā Latvijas vēstniecībā ASV pateiksies ASV Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvjiem par ieguldījumu NBS attīstībā un Latvijas drošības stiprināšanā.

Tāpat Mūrniecei ir ieplānot tikšanās ar  ASV Nacionālās gvardes komandieri ģenerāli Danielu Hokansonu (Daniel Robert Hokanson), lai pārrunātu NBS un Mičiganas Nacionālās gvardes līdzšinējo un turpmāko sadarbību partnerības programmā.

AM uzsver, ka ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, kam ir nozīmīga loma Latvijas drošības stiprināšanā. 

Latvijas un ASV attiecības ir balstītas kopīgās vērtībās un drošības interesēs. Latvija sadarbojas ar ASV NATO, kā arī citos daudzpusējos un divpusējos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana.

Jau vēstīts, ka pērnā gada nogalē ASV Kongress apstiprināja 225 miljonu ASV dolāru finansējumu visām trim Baltijas valstīm Baltijas Drošības iniciatīvas (Baltic Security Initiative) ietvaros 2023. gadam fiskālajam gadam, kas tiks novirzīts militāro spēju attīstībai.

ASV ir apstiprinājusi arī plānus militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijas valstīs, kas paredz, ka rotācijas kārtībā bez pārtraukumiem Latvijā uzturēsies ASV karavīri un militārās tehnikas vienības.

Plānots, ka Latvijā tuvākajos gados ASV nodrošinās vienību klātbūtni rotācijas kārtībā gan Ādažu, gan Lielvārdes militārajās bāzēs. Tas sniegs būtisku ieguldījumu atturēšanā un aizsardzībā, kā arī uzlabos savstarpējo savietojamību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Lasiet arī: VIDEO| Iedzīvotājus aicina izmēģināt spēkus NBS rīkotajā šķēršļu skrējienā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas