Stradiņa slimnīca gatava aknu transplantāciju veikšanai šogad, taču pauž bažas par donoru pieejamību

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PKSUS) ir uzlabojusi darba organizācijas principus un nodrošinājusi personāla resursus aknu transplantāciju veikšanai 2024.gadā, kā arī ir pieejams tehniskais nodrošinājums un atbilstoša infrastruktūra, lai nodrošinātu pilnvērtīgu transplantācijas procesu, sacīja slimnīcas valdes locekle Džineta Heinrihsone, piebilstot, ka liels izaicinājums ir donoru pieejamība – to nevar prognozēt.

Viņa norādīja, ka pēdējos gados Latvijā parasti ir 20 līdz 25 aktuāli donori, no kuriem visus nevar izmantot aknu transplantācijai, jo donoriem var būt aknu slimības. Piemērota aknu donora trūkuma dēļ šogad neviena aknu transplantācija nav tikusi veikta.

“Mums ir pieci tādi pacienti, kuri ir pilnībā izmeklēti un kuriem neatliekamā kārtā ir vajadzīga šī operācija, ja būtu donors – šodien, rīt. Bet ir arī pasīvais aknu recipientu saraksts ar 20 pacientiem, kuriem ir nepieciešama aknu transplantācija, bet viņu stāvoklis vēl ir pietiekoši stabils,” norāda ķirurgs Jānis Vilmanis, kurš slimnīcā ir atbildīgais ārsts par aknu transplantāciju.

Pacientus aktīvajā aknu transplantācijas sarakstā iekļauj ārstu konsīlijs, kurš notiek reizi mēnesī un pēc tam šie pacienti tiek kontrolēti reizi mēnesī. Savukārt no pasīvā saraksta, pacienti tiek izmeklēti reizi trīs mēnešos, un stāvokļa pasliktināšanās gadījumā tiek lemts, vai pacientus pārcelt uz aktīvo sarakstu.

Heinrihsone norādīja, ka transplantācijas operācija pacientiem no aktīvā saraksta tiks veikta pie pirmās iespējas, iegūstot atbilstošu orgānu. Tomēr aknu transplantācija var notikt tad, kad ir atbilstošas asins grupas un anatomisko parametru donors bez citām medicīniskām kontrindikācijām.

Pēc viņas paustā, aknu transplantācijas procesā iesaistītajam personālam 2023.gadā tika organizēti kvalifikācijas celšanas pasākumi (apmācība un stažēšanās Eiropas klīnikās un ASV). Stažēties devās visa transplantācijas komanda – ķirurgi, gastroenterologi – hepatologi, anesteziologi, intesīvās terapijas ārsti, māsas un citi speciālisti. Personāls esot ieguvis nepieciešamās iemaņas, papildus zināšanas un ir sagatavots veikt aknu transplantācijas Latvijas iedzīvotājiem.

LETA jau rakstīja, ka šogad PSKUS varētu pilnā mērā atsākt aknu transplantācijas veikšanu.

Iepriekš no PSKUS veiktajām pirmajām 13 aknu transplantācijas operācijām tikai pieci pacienti bija atguvušies, bet astoņi aizgāja no šīs dzīves, nenodzīvojot ilgāk par desmit dienām. Kā vēstīja masu mediji, šāda statistika bija sliktāka par daudzām Eiropas valstīm, tai skaitā arī par Lietuvu, kur aknu transplantācija tiek veikta biežāk nekā Latvijā.

Rezultātā slimnīca bija pieņēmusi lēmumu vismaz uz gadu apturēt šo transplantācijas veidu līdz brīdim, kamēr ir izveidota stabila komanda un vēlreiz veikts apmācību cikls, nodrošināta stabila pacientu plūsma.

Slimnīcā lēsa, ka, atsākot veikt aknu transplantācijas, gada laikā uz miljonu iedzīvotāju skaitu varētu sanākt desmit transplantācijas.

Lasiet arī: Stradiņa slimnīcas jauno korpusu tagad cer pabeigt vismaz līdz 2026.gada beigām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas