Pāvests tiek kritizēts par viņa izteicieniem, kuri šķietami slavina Krievijas imperiālistisko pagātni

Pirmdien, 28.augustā, Pāvests Francisks ticis kritizēts par to, ka Krievijas jauniešiem teicis atcerēties, ka viņi ir tādu pagātnes caru kā Pēteris Lielais mantinieki, kuru prezidents Vladimirs Putins ir izvirzījis par piemēru, lai attaisnotu iebrukumu Ukrainā, vēsta Reuters.

Pāvests sagatavoto runu lasījis spāņu valodā, bet tās beigās improvizēti pārgājis uz itāļu valodu un teicis: “Neaizmirstiet mantojumu. Jūs esat Lielkrievijas mantinieki: svēto, valdnieku, Pētera Lielā un Katrīnas Lielās [valsts mantinieki];

tās impērijas – lielās, apgaismotās, ar lielu kultūru un lielu cilvēcību. Jūs esat lielās mātes Krievijas mantinieki. Ejiet uz priekšu.”

Vatikāns sestdien, 26.augustā, publiskojis uzrunas tekstu, taču tajā neesot iekļāvis pēdējo, improvizēto rindkopu. 

“Tieši ar šādu imperiālistisku propagandu, “garīgajām saitēm” un

nepieciešamību glābt “lielo māti Krieviju” Kremlis attaisno tūkstošiem ukraiņu nogalināšanu un Ukrainas pilsētu un ciematu iznīcināšanu,”

sociālajā tīklā Facebook paziņojis Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Oļegs Nikolenko, norādot, ka priekšstati par lielo varu, var veicināt Krievijas agresivitāti – apzināti vai neapzināti.

Pagājušajā gadā Putins izrādījis cieņu caram Pēterim Lielajam, novilkdams paralēles starp to, ko viņš raksturoja kā viņa vēsturiskos centienus atgūt Krievijas zemes. Putins vairākkārt ir centies attaisnot Krievijas rīcību Ukrainā, paužot viedokli par vēsturi.

Itālijas tīmekļa vietnes Il Sismografo redakcijas rakstā kritizēti pāvesta izteikumi kā “savdabīgi” šādā vēsturiskā periodā. Redakcijas rakstā norādīts, ka Katrīna Lielā, kas valdīja no 1729. līdz 1796.gadam, 1783.gadā anektēja Krimu un aizsargāja jezuītus Krievijas kontrolētajās teritorijās. Tajā arī norādīts, ka pāvests Francisks, ir jezuīts.

Pāvests Francisks iepriekš ir nosodījis Krievijas rīcību Ukrainā kā brutālu, sakot, ka tā pārkāpjot valsts pašnoteikšanās tiesības.

Ukrainas ārlietu ministris Dmitro Kulebs paudis, ka pāvesta vārdi ir “netaisnīgi” un ir “salauzuši Ukrainas sirdi”. Šis pāvesta komentārs pamudinājis viņu aicināt Vatikāna vēstnieku Kijivā uz protestu.

Lasiet arī: Putins paziņo, ka nepiedalīsies G20 samitā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas