Lietuva ļauj lietuviešu izcelsmes krieviem iebraukt valstī

Lietuva ir atļāvusi lietuviešu izcelsmes krieviem, kuri bēg no militārās mobilizācijas, ieceļot Lietuvā,  tomēr Krievijas pilsoņi ceļā uz šo valsti sastopas ar daudziem šķēršļiem, informē Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Lietuva, tāpat kā Latvija, 19.septembrī slēdza savas robežas Krievijas pilsoņiem, kuriem ir Šengenas tūrisma vīzas. Pēc tam, kad  Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21.septembrī izsludināja «daļējo» militāro mobilizāciju, Lietuva arī paziņoja, ka nepiešķirs patvērumu agresorvalsts pilsoņiem, kas bēg no iesaukšanas armijā.

Tomēr pagājušajā nedēļā Lietuvas Ārkārtas situācijas vadības koordinācijas komiteja nolēma atļaut ieceļot valstī tiem Krievijas pilsoņiem, kas ir lietuviešu izcelsmi un to apliecinošiem dokumentiem.

Kā LRT informējis Kaļiņingradas lietuviešu kopienas priekšsēdētājs Sigits Šamborskis (Sigitas Šamborskis) krievi ar lietuviešu saknēm steidz izmantot šo iespēju.

«Šorīt saņēmu zvanus no cilvēkiem Kauņā un citur. Jau ir jaunieši [no Krievijas], kas ieradušies [Lietuvā]. Mēs viņus konsultējam, kā nokārtot uzturēšanās atļaujas,» sacīja Šamborskis, piebilsot, ka šobrīd pie robežas veidojas rindas.

Krievijas pilsoņi var ieceļot Lietuvā, ja viņiem ir dokumenti, kas pierāda, ka viņi ir lietuviešu izcelsmies, piemēram, dzimšanas dokumenti, kas apliecina, ka viens no viņu vecākiem ir lietuvietis.

«Pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem, amatpersonas izvērtē, vai persona ir lietuviešu izcelsmes vai nav,» stāsta Šamborskis.

Tomēr brauciens no Kaļiņingradas uz Lietuvu ne vienmēr ir viegls pat tiem cilvēkiem, kuriem ir visi nepieciešamie dokumenti.

«Gadās visādi. Dažkārt Krievijas pilsoņiem liek griezties atpakaļ, dažkārt pie robežas viņiem izsniedz pavēsti uz Krievijas armiju. Citi arī mēģina piekukuļot Krievijas robežsargus – dažiem tas izdodas, dažiem nē,» teica Šamborskis.

Krievija neļauj izbraukt no valsts cilvēkiem, kuri jau saņēmuši pavēsti par iesaukšanu dienestā, tomēr lietuviešu izcelsmes krievi cenšas pamest valsti visiem iespējamiem līdzekļiem.

«Baltkrievijas robežu šķērsot ir diezgan viegli. Kaut kā baltkrievi pagaidām tam nepievērš uzmanību. Cilvēki pārvar šo barjeru. Ir vajadzīga tikai spītība.»

Pēc Šamborska teiktā, krievi, kas bēg uz Lietuvu, plāno palikt šajā valstī un vēlas atvest savas ģimenes. «Viņi meklē dzīvesvietu, darbu, noformē uzturēšanās atļaujas Lietuvā. Viņi neplāno atgriezties Krievijā. Nezinu nevienu, kas plāno atgriezties.»

Pilnu rakstu angļu valodā lasiet: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1792422/russians-of-lithuanian-descent-desperate-to-flee-mobilisation

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas