EP pieprasa liegt Baltkrievijai dalību futbola čempionātā

Eiropas Parlaments aicinājis izslēgt Baltkrieviju no Euro 2024 futbola čempionāta pārbaudes spēlēm, jo Aleksandra Lukašenko režīms to izmantos propagandas nolūkiem, raksta Politico.

Vairāk nekā simts Eiropas Parlamenta (EP) deputāti no visām lielākajām politiskajām frakcijām aicinājuši UEFA izslēgt Baltkrievijas izlasi no dalības Euro 2024 pārbaudes spēlēs, ņemot vērā Lukašenko režīma veiktos cilvēktiesību pārkāpumus. Vēstulē, kas nosūtīta UEFA direktoram Aleksandram Čeferinam (Aleksander Čeferin), teikts:

«Jau pašu faktu, ka Baltkrievijas izlasei būs ļauts piedalīties čempionātā, Lukašenko un viņa propagandas komanda vēlāk izmantos kā pierādījumu, ka starptautiskā sabiedrība viņu uztver pozitīvi.

Tas būtu apvainojums Ukrainas kara upuriem un visiem baltkrieviem, kas bijuši spiesti pamest savas mājas, tāpat kā tiem, kas palika Baltkrievijā un spiesti dzīvot bailēs un šausmās.»

Lukašenko bez pārtraukuma ir pie varas jau kopš 1994.gada, un viņa režīms jau ir pakļauts Eiropas Savienības sankcijām par cilvēktiesību pārkāpumiem, par vardarbīgo vēršanos pret opozīciju un par palīdzību Krievijai izvērst pilna apjoma karu Ukrainā. Lukašenko ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, un pērn februārī ļāva izmantot Baltkrievijas teritoriju, lai sāktu iebrukumu Kijivas virzienā.

Kopš gada sākuma vairākiem opozicionāriem, viņu vidū arī Nobela Miera prēmijas ieguvējam Aļesam Beļackim un trimdā esošajai opozīcijas līderei Svjatlanai Cihanouskai piespriesti vairāk nekā desmit gadus ilgi cietumsodi par valsts nodevību un opozījas protestu rīkošanu.

UEFA jau ir izvirzījusi Baltkrievijai sankcijas par tās lomu karā: valstī nedrīkst rīkot starptautiskās spēles un baltkrievu komandas nedrīkst spēlēt pret Ukrainas klubiem. Tomēr, atšķirībā no krievu komandām, kas ir izslēgtas no visām UEFA sacensībām, Baltkrievijas klubi un izlase joprojām drīkst sacensties starptautiskajos turnīros.

Euro 2024 pārbaudes spēlēs Baltkrievijas izlasei būtu jāsacenšas ar Šveici, Izraēlu, Rumāniju, Kosovu un Andoru. Pirmais mačs paredzēts jau 25.martā pret Šveici un norisināsies Serbijā. Savukārt čempionāta spēles 2024.gada vasarā notiks Vācijā.

Eiroparlamentāriešu vēstulē norādīts, ka līdzšinējie mēri ir neadekvāti un neatspoguļo Baltkrievijas varas iestāžu pārkāpumus cilvēktiesību jomā. Polijas EP deputāts Tomašs Frankovskis (Tomasz Frankowski), kurš piedalījās protesta vēstules rakstīšanā, norādīja, ka lēmums kādai izlasei piedalīties sacensībās vienmēr ir grūts. Viņš piebilda:

«Tomēr, ņemot vērā situāciju Baltkrievijā, karu Ukrainā un Lukašenko režīma rīcību, piespriežot nevainīgiem cilvēkiem cietumsodu, šāda Eiropas Parlamenta prasība diemžēl bija nepieciešama.»

2022.gada rudenī arī Cihanouska aicināja izslēgt Baltkrievijas izlasi no visām starptautiskajām sacensībām, un kritizēja izlases spēlētājus par lojalitāti režīmam.

Lasiet arī: Baltkrievija piespriež Cihanouskai 15 gadus cietumā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas