LTA ieskatā cenu pieaugums ir apstājies

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) vēsta, ka patlaban, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, vērojams neliels cenu samazinājums vai stabilizācija gandrīz visās produktu grupās. Neliels kāpums ir graudu un maizes produktiem, strauji augusi cena tomātiem un gurķiem.

Savā paziņojumā medijiem organizācija atgādina, ka regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu veikalos kopš pagājušā gadsimta 90.gadu vidus. Tāpat, aprēķinot vidējās cenas, tiek izmantotas veikalos norādītās – nerēķinot akciju cenas.

Raugoties uz cenām gada griezumā, LTA rēķina, ka piena produktu grupā cena pienam, kefīram, krējumam, sviestam ir pieaugusi par 30–33%. Par 50% augušas cenas sieram, par 20% – biezpienam un tā izstrādājumiem. Tāpat par 30% pieauga olu un eļļu cenas, savukārt, majonēze kļuvusi dārgāka par 45%.

Gaļas produktiem gada periodā cenas pieaugušas par 17–50%, visvairāk – vistas broilera cena (par 50%), zemākais (17%) pieaugums ir sardelēm.

Maize un labības izstrādājumu grupā, salīdzinot ar pagājušā gada decembri, vērojams cenu pieaugums visām precēm.

Vislielākais pieaugums ir baltmaizei, kas tagad vidēji maksā 1,46 eiro iepriekšējo 0,57 eiro vietā (par 150%).

Rupjmaizei cena ir pieaugusi daudz mazāk – par 17%. Auzu pārslu vidējā cena palielinājusies visvairāk – par 111%, manna – par 96%, milti – 70%, griķi tagad maksā gandrīz par 59% dārgāk, makaroni – par 16%, rīsi – par 7%. Salīdzinājumā ar 2022.gada decembri, sālim un cukuram sadārdzinājums ir ap 60%, bet ar 2020.gada decembri – 80%.

Augļu un dārzeņu cenas visvairāk kāpušas tomātiem (par 78%). Cenas kritušās āboliem (par 23%) un kartupeļiem (par 2%). Šajā grupā šoreiz vairāk kāpušas cenas pārējiem augļiem: no 4% kivi līdz 49% banāniem. Dārzeņu grupā pārējiem kāpums līdzīgs: no 21% (gurķi) līdz 42% (kāposti un burkāni) robežās.

Dzērienu grupā kritušās sulu un «šampānieša» cenas, neliels pieaugums (ap 20%) ir minerālūdeņiem, cenu lēciens kokakolai – par 90%. Tējai cenu kāpums ir 11%–37% robežās, savukārt, kafijai tas ir 73%.

Lasiet arī: Pārtikas cenu samazinājumu varētu gaidīt nākamā gada otrajā ceturksnī

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas