Melnajā sarakstā iekļauj saldumu ražotnes Pobeda Confectionery īpašniekus

Valsts drošības dienests (VDD) ziņo, ka, pamatojoties uz tā konstatētiem riskiem Latvijas nacionālajai drošībai, iekšlietu ministrs Māris Kučinskis trīs SIA Pobeda Confectionery īpašniekus iekļāva to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijas Republikā ir aizliegta.

Šī uzņēmuma ražotne atrodas Ventspilī (atklāta 2016.gadā), tirdzniecības daļa – Mārupē. Martā VDD uzsāka pārbaudi saistībā ar aizdomām par Latvijā reģistrētā uzņēmuma Pobeda Confectionery iespējamu iesaisti atbalsta sniegšanā Krievijas bruņotajiem spēkiem. Dienesta rīcībā nonāca informācija, ka Krievijā bāzētā saldumu ražotne Pobeda, iespējams, ziedojusi lielu apjomu produkcijas Krievijas bruņotajiem spēkiem, kuri veic kara noziegumus, noziegumus pret mieru un noziegumus pret cilvēci Ukrainā.

Latvijā kopš 2014.gada ir reģistrēts ar Krievijas saldumu ražotni saistīts uzņēmums Pobeda Confectionery, kas arī ražo un tirgo Pobeda zīmola produkciju. Pārbaudes gaitā VDD atbilstoši savai kompetencei vērtēja Latvijā reģistrētā uzņēmuma, tā īpašnieku un patieso labuma guvēju iespējamo iesaisti atbalsta sniegšanā Krievijas armijai.

VDD veiktā informācijas analīze liecina, ka Krievijas saldumu ražotne

Pobeda sniegusi ilggadēju, sistēmisku atbalstu

Krievijas militāri memoriālajai politikai, atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā un Krievijas bruņotajiem spēkiem.

Pārbaudes gaitā VDD noskaidroja, ka Krievijas bruņoto spēku individuālajās pārtikas pakās tiek iekļauti Krievijas saldumu ražotnes Pobeda ražojumi. Produktus Krievijas armijai Pobeda nodrošina ilgus gadus un nav pārtraukusi nodrošināt arī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Līdz ar to Pobeda nodrošina resursus okupācijas armijai, atbalstot tās noziegumus Ukrainā. Tāpat Krievijas saldumu ražotne ilgstoši sadarbojas ar Krievijas kara veterānu organizāciju Kaujas brālība, kas atbalsta Krievijas agresīvo ārpolitiku un regulāri nodrošina dažādus resursus Krievijas karavīriem.

VDD pārbaudes gaitā

neapstiprinājās aizdomas par SIA Pobeda Confectionery iesaisti

atbalsta sniegšanā Krievijas armijai.

Vienlaikus Krievijas saldumu ražotnes īpašnieki atrodas arī Latvijā reģistrētā uzņēmuma Pobeda Confectionery īpašnieku struktūrā. Tā kā konkrētās personas nav Latvijas pilsoņi, lai novērstu potenciālu apdraudējumu Latvijas nacionālajai drošībai, VDD rosināja iekšlietu ministru iekļaut šīs personas melnajā sarakstā, liedzot tām turpmāku ieceļošanu Latvijā.

Savukārt Latvijā reģistrētā uzņēmuma Pobeda Confectionery personāls ir brīdināts, ka par jebkāda veida atbalsta sniegšanu agresorvalstij Krievijai Latvijā draud kriminālatbildība.

Kā jau ir ziņots, uzņēmums Pobeda Confectionery tika reģistrēts 2014.gadā, un tā pamatkapitāls ir 3060 eiro. Uzņēmuma kapitālā 90,2% pieder Kiprā reģistrētai kompānijai Adellaar Holdings Limited, bet pārējo kapitāldaļu īpašnieki ir Krievijas pilsoņi Vitālijs un Olga Muravjovi. Krievijā, Piemaskavas pilsētā Jegorjevskā 2000.gadā dibinātā kompānija Pobeda ir viena no lielākajām konditorejas fabrikām Krievijā, kas 2019.gadā izplatīja savu produkciju vairāk nekā 20 valstīs.

Lasiet arī: Par Krievijas atbalstīšanu propagandistam Kasemam piespriests 15 500 naudas sods

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas