Ziemeļkoreja apstiprina ASV karavīra aizturēšanu

ANO vadība informējusi, ka Ziemeļkoreja pēc vairāk nekā divu nedēļu ilgas klusēšanas sniegusi pirmo atbildi uz pieprasījumiem par ASV karavīra atrašanās vietu, raksta britu raidorganizācija BBC.

23 gadus vecais 2.pakāpes ierindnieks Treviss Kings (Travis King) 18.jūlijā, piedaloties tūrisma ekskursijā uz demilitarizēto zonu, pārbēga Ziemeļkorejas pusē.

ANO neizpauda precīzākas ziņas par karavīra atrašanās vietu, pamatojot to ar nepieciešamību netraucēt karavīra atgriešanās procesam. Tomēr atbilde liecina, ka Pjenhaņa varētu būt gatava uzsākt sarunas.

ANO, kas pārvalda demilitarizēto zonu, ar Ziemeļkoreju, lai noskaidrotu informāciju par ierindnieku Kingu, centusies sazināties, izmantojot tiešo telefona līniju, kas savieno ar Ziemeļkorejas armiju.

Iepriekš ziemeļkorejieši tikai apstiprinājuši, ka ziņojumi saņemts, bet šī ir pirmā reize, kad sniegta atbilde.

Ziemeļkoreja apstiprinājusi, ka Kings ir aizturēts.

Tajā pašā laikā Ziemeļkoreja līdz šim nav publiski izteikusies par Kinga aizturēšanu.

Pirms pārbēgšanas Ziemeļkorejas pusē Kings bija apsūdzēts vardarbīgos uzbrukumos, un divus mēnešus pavadīja Dienvidkorejas cietumā. 10.jūlijā karavīrs tika arestēts, un bija paredzēts, ka viņš dosies uz ASV, kur notiks tālāka lietas izskatīšana. Tā vietā Kings pamanījās atstāt lidostu un pievienoties tūristu grupai, kas devās uz demilitarizēto zonu.

Kings armijā dienē kopš 2021.gada janvāra, un ir izlūkošanas speciālists,

kurš sākotnēji bija norīkots uz ASV armijas 1.bruņotās divīzijas daļu Dienvidkorejā.

Iepriekšēja reize, kad karavīrs šķērsojis robežu, bija 2017.gadā. Tad ziemeļkorejiešu karavīrs vispirms ar auto, tad skriešus šķērsojas demarkācijas līniju. Pirms pandēmijas no Ziemeļkorejas uz Ķīnu ik gadu aizbēga vairāk nekā 1000 cilvēki.

Kings šobrīd ir vienīgais Ziemeļkorejā apcietinājumā esošais ASV pilsonis.

Lasiet arī: Ziemeļkoreja aizturējusi ASV karavīru

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas