Nedēļa Lietuvā: 935 jauni Covid-19 gadījumi, Ukrainai piegādātas haubices

Pagājušajā nedēļā Lietuvas tiesa noraidīja Krievijas raidorganizācijas prasību. Tikmēr Lietuvas Enerģētikas ministrija prezentēja enerģijas taupīšanas plānu.

Kartona ražotājs aptur darbību augsto elektroenerģijas cenu dēļ

Klaipēdas kartona ražotājs Grigeo Klaipėda, kas ietilpst Grigeo grupā, kopš pirmdienas, 5.septembra, ir apturējis ražošanu strauji augošo enerģijas cenu dēļ, piektdien, 9.septembrī, vēstīja interneta ziņu vietne 15min.lt.

Grupas prezidents Gintauts Pangonis (Gintautas Pangonis) sacīja, ka ražošana uzņēmumā Grigeo Klaipėda ir apturēta uz nedēļu vai pat divām.

Robežsargi uz Lietuvas – Baltkrievijas robežas aiztur 122 nelegālos migrantus

Lietuvas robežsargi ceturtdien, 8.septembrī, aizturēja 122 migrantus, kuri mēģināja nelegāli šķērsot Lietuvas – Baltkrievijas robežu, piektdien, 9.septembrī, paziņoja Valsts robežsardzes dienests.

Lietuvas robežsargi kopš 2021.gada 3.augusta, kad viņiem tika piešķirtas tiesības liegt ieceļošanu nelegālajiem migrantiem, ir nosūtījuši atpakaļ uz Baltkrieviju gandrīz 14 200 cilvēku.

Lietuva ziņo par 935 jauniem Covid-19 gadījumiem

Lietuvā ceturtdien, 8.septembrī, reģistrēti 935 jauni inficēšanās gadījumi ar koronavīrusu, nāves gadījumi nav reģistrēti. No jaunajiem gadījumiem 712 bija pirmreizēji saslimšanas gadījumi, bet 206–otrreizēji. Hospitalizēto pacientu skaits šonedēļ bija 97, savukārt deviņi pacienti šobrīd atrodas intensīvās terapijas nodaļās.

POZITĪVO TESTU PROCENTUĀLAIS RĀDĪTĀJS SEPTIŅU DIENU LAIKĀ IR PIEAUDZIS LĪDZ 41,8%.

Arestovičs saka, ka Ukraina sagaida no Rietumiem lielāku militāro atbalstu

Ukraina sagaida, ka Rietumi tai piegādās lielāku artilērijas apjomu nekā līdz šim, tai skaitā lidmašīnas un gaisa raķetes, ceturtdien, 8.septembrī, Viļņā paziņoja Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

Padomnieks norādīja, ka Krievijas artilērijas jauda ir vismaz trīs reizes lielāka nekā Ukrainas, piebilstot, ka Kijiva sagaida ātrus lēmumus no Rietumvalstu puses. Pēc Arestoviča teiktā, aptuveni 300 000 Ukrainas karavīru cīnās pret Krievijas armiju.

Cihanouska saka, ka baltkrievu cīņa par Ukrainu izšķirs Eiropas likteni

Baltkrievi, kas cīnās par Ukrainu, zina, ka šī cīņa ir mūsdienu Oršas kauja, kas noteiks Eiropas likteni, ceturtdien, 8.septembrī, sacīja Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska.

Cihanouska sacīja, ka viņa vēlētos redzēt Baltkrievijā šādu Oršas kauju.

Oršas kauja notika 1514.gada 8.septembrī starp Lietuvas lielkņazisti un Maskavas lielkņazisti pie Oršas, kas ir tagadējā Baltkrievijas teritorija. Lietuvas lielkņazistes spēki lielhercoga Konstantīna Ostrogska vadībā sakāva Maskavas lielkņazistes karaspēku.

Lietuva no savām rezervēm nosūta Ukrainai haubices

Lietuva no savām rezervēm ir nosūtījusi uz Ukrainu 105 mm haubices, trešdien, 7.septembrī, savā Facebook lapā paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas).

Ministrs Piebilda, Ka Lietuvas Kopējā Militārā Palīdzība Ukrainai, Ieskaitot Pašreizējo Un Citus Plānotos Sūtījumus, Sasniegs Aptuveni 180 Miljonus Eiro.

Lietuva jau ir nosūtījusi Ukrainai aptuveni 20 bruņutransportierus M113. Šī gada augusta beigās ministrs paziņoja, ka valsts nosūtīs vēl desmit APC, kā arī imitācijas lādiņus, dūmu lādiņus un dūmu granātas.

Lietuvas militārā palīdzība Ukrainai ir ietvērusi arī pretgaisa aizsardzības sistēmas Stinger, pretšaujamieročus, taktiskās vestes un ķiveres, 120 mm mīnmetējus, kājnieku ieročus, munīciju, termovizoru, bezpilota lidaparātus, pretdronu aprīkojumu un novērošanas radarus, kā arī kravas automašīnas, visurgājējus un pūļa finansēto dronu Bayraktar TB2.

Tiesa noraida Krievijas raidorganizācijas prasību

Viļņas Reģionālā administratīvā tiesa trešdien, 7.septembrī, paziņoja, ka tā ir noraidījusi Krievijas raidorganizācijas apelācijas sūdzību, kurā tā pieprasīja atlīdzināt zaudējumus par tās programmu retranslācijas pārtraukšanu Lietuvā.

Raidorganizācija pieprasīja atlīdzināt zaudējumus aptuveni EUR 20 100 apmērā, tā kā 2014.gada aprīļa uzraudzības iestādes lēmuma rezultātā uz laiku tika pārtraukta dažu Krievijas programmu retranslācija.

Krievijas raidorganizācija apgalvo, ka lēmums ierobežoja tās tiesības izplatīt televīzijas programmas un netika gūti ieņēmumi no retranslētāja.

Ignitis Renewables nopērk akcijas Latvijas uzņēmumā, kas attīsta vēja un saules enerģijas projektu

Ignitis Renewables, Lietuvas valsts kontrolētās enerģētikas grupas Ignitis Grupė tīrās enerģijas struktūrvienība, otrdien, 6.septembrī, paziņoja, ka tā ir iegādājusies 100% akciju kādā Latvijas uzņēmumā, kas kaimiņvalstī attīsta 200 megavatu vēja un saules enerģijas projektu.

Ignitis Grupė otrdien paziņojumā biržai norādīja, ka uzņēmuma valde ir devusi zaļo gaismu darījumam.

Kopējais ieguldījums projektā tiek lēsts līdz pat 270 miljoniem eiro, kas sevī ietver akciju iegādes un citu ieguldījumu izmaksas.

Lietuvas Iekšlietu ministrija ierosināja pagarināt ārkārtas stāvokli līdz decembra vidum

Lietuvas Iekšlietu ministrija otrdien, 6.septembrī, ierosināja pagarināt spēkā esošo ārkārtas stāvokli līdz šī gada decembra vidum.

Ārkārtas stāvoklis valstī tika izsludināts, reaģējot uz Krievijas militāro agresiju Ukrainā.

Saskaņā ar ministrijas priekšlikumu spēkā paliks arī līdzšinējie aizliegumi – retranslēt Krievijas un Baltkrievijas televīzijas programmas Lietuvā, rīkot sanāksmes, kurās tiek izteikts atbalsta Krievijai Ukrainas karā, kā arī citi ierobežojumi.

Enerģijas taupīšanas plānā paredzēts samazināt apkures temperatūru un ierobežot ātruma uz automaģistrālēm

Lietuvas Enerģētikas ministrija ir iepazīstinājusi ar enerģijas taupīšanas plānu, kurā ir iekļauti priekšlikumi samazināt ātrumu uz automaģistrālēm, kā arī ēku apkures un dzesēšanas temperatūru.

Plāns paredz iekštelpu temperatūras pazemināšanu līdz 19 grādiem apkures sezonā, gaisa kondicionēšanas temperatūras ierobežošanu līdz 27 grādiem vasarā, tāpat arī paredzēts atslēgt karstā ūdens padevi valsts sektora ēkās.

Ir paredzēts arī palielināt laika periodu, kad braukšanas ātrums uz automaģistrālēm tiks ierobežots līdz 110 km/h. Ja līdz šim noteiktais periods bija no novembra līdz martam, tad tagad tas būs no oktobra līdz aprīlim.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas