Nedēļa Lietuvā | Valsts aizsardzības izdevumi palielināsies par 148 miljoniem eiro; inflācija saglabājas augstā līmenī

Pagājušajā nedēļā Lietuvas eksprezidents Valds Adamkus inficējās ar koronavīrusu, tika atklāti  1 248 jauni Covid-19 gadījumi, kā arī tika noraidīts priekšlikums pārbaudīt deputātu alkohola līmeni asinīs. 

Lietuvas dzelzceļš ziņo par Ukrainas kravu plūsmas pieaugumu

Pēdējos mēnešos ir palielinājusies kravu plūsma no Ukrainas caur Poliju uz Lietuvas jūras ostu Klaipēdā. Ukraiņi galvenokārt eksportē graudus un importē dīzeļdegvielu, tā piektdien, 30.septembrī, paziņoja Lietuvas dzelzceļa (Lietuvos geležinkeliai, LTG) ģenerāldirektors Egidiuss Lazausks (Egidijus Lazauskas).

Pēc Lazauska teiktā, no šī gada maija, kad sākās kravu pārvadājumi, līdz septembrim LTG Cargo no Ukrainas caur Poliju uz Klaipēdu transportēja aptuveni 50 000 tonnu lauksaimniecības produktu. Viņš nekomentēja bijušā vadošā Klaipēdas ostas operatora Beramkravu Terminālis akcionāra Igora Udovickija teikto, ka uzņēmums varētu pārkraut aptuveni vienu miljonu tonnu Ukrainas graudu mēnesī jeb kopumā aptuveni desmit miljonus tonnu līdz nākamā gada ražai.

Valsts enerģētikas grupa iegādājas sauszemes vēja parka projektu Polijā

Ignitis Renewables, Lietuvas valsts enerģētikas grupas Ignitis Grupė meitasuzņēmums, ceturtdien, 29.septembrī, paziņoja, ka ir iegādājies 100% akciju no nenosaukta uzņēmuma, kas Polijā būvē sauszemes vēja parku.

Kopējais finansiālais ieguldījums, ieskaitot iegādes cenu un būvniecības izmaksas, būs aptuveni 240 miljoni eiro.

Vēja parka (Silesia 2) kopējā jauda ir līdz 137 MW. Pašlaik projekts ir izstrādes beigu posmā, un tiek plānots, ka tas tiks pabeigts 2024.gadā.

Lietuvas parlamenta valde noraida priekšlikumu pārbaudīt alkohola līmeni deputātu  asinīs

Lietuvas Seima valde piektdien, 30.septembrī, noraidīja parlamenta deputāta Arvīda Ņekrošus (Arvydas Nekrošius), kurš pārstāv opozīcijā esošo Lietuvas Zemnieku un zaļo savienību, priekšlikumu sākt pārbaudīt alkohola līmeni deputātu asinīs pēc tam, kad parlamenta ēdnīcā atkal tika atļauta alkoholisko dzērienu tirdzniecība.

Parlaments noraidīja priekšlikumu sakot, ka tādai pārbaudei neesot juridiska pamata.

Parlamenta valde nolēma atļaut Lietuvas Seima ēkās, sākot ar trešdienu, 28.septembri, pārdot alkoholiskos dzērienus, kas satur ne vairāk kā 15% alkohola.

Alkoholisko dzērienu tirdzniecība Seima ēkās tika aizliegta 2008.gadā pēc toreizējā parlamenta priekšsēdētāja Arūna Valinska (Arūnas Valinskas) pieteiktās iniciatīvas.

Robežsargi aiztur 73 migrantus

Lietuvas robežsargi laika posmā no 29. līdz 30.septembrim apturēja 73 migrantus, kuri mēģināja nelegāli šķērsot Lietuvas–Baltkrievijas robežu, piektdien, 30.septembrī, paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienests. Kopumā kopš janvāra ieceļošana Lietuvā ir liegta 8 141 nelegālam migrantam. Lietuvas robežsargi kopš 2021.gada 3.augusta, kad viņiem tika piešķirtas tiesības liegt nelegālajiem migrantiem ieceļošanu, ir nosūtījuši atpakaļ uz Baltkrieviju vairāk nekā 16 200 migrantu. Tajā skaitā ir arī cilvēki, kas mēģinājuši šķērsot robežu atkārtoti.

Inflācija Lietuvā, iespējams, sasniegusi maksimālo līmeni

Inflācija Lietuvā, iespējams, jau sasniegusi augstāko punktu un tai vajadzētu sākt samazināties, taču līdz nākamā gada sākumam tā varētu joprojām saglabāties augsta, ceturtdien, 29.septembrī, paziņoja Lietuvas centrālās bankas valdes priekšsēdētājs Ģedimins Šimkus (Gediminas Šimkus).

Oficiālā statistika liecina, ka gada inflācija septembrī sasniegusi 22,5%, kas ir augstākais līmenis kopš 1996.gada septembra.

Lietuvas Banka prognozē, ka šogad gada inflācija sasniegs 18,3%, bet nākamgad tā samazināsies līdz 8,4%.

Lietuva ziņo par 1 248 jauniem Covid-19 gadījumiem un vienu nāves gadījumu

Lietuvā pēdējo 24 stundu laikā reģistrēti 1 248 jauni inficēšanās gadījumi ar koronavīrusu, un ir reģistrēts viens nāves gadījum. No jaunajiem gadījumiem 953 bija pirmreizēji saslimšanas gadījumi, bet 278–otrreizēji. Hospitalizēto pacientu skaits šonedēļ bija 163, savukārt 12 pacienti šobrīd atrodas intensīvās terapijas nodaļās. Pirmreizējās inficēšanās ar vīrusu rādītājs 14 dienu laikā ir samazinājies līdz 600 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, bet pozitīvo testu procentuālais rādītājs septiņu dienu laikā ir samazinājies līdz 39,1%.

Lietuva palielinās aizsardzības izdevumus par 148 miljoniem eiro

Lietuva šogad aizsardzībai plāno tērēt vēl papildus 148 miljonus eiro, lai iegādātos apvienotās vieglās taktiskās automašīnas (JLTV), raķešu sistēmas HIMARS, radarus un munīciju.

Lietuvas valdība, trešdien, 28.septembrī, apstiprināja budžetā plānoto papildu līdzekļu piešķiršanu pēc tam, kad Finanšu ministrija precizēja IKP prognozi, jo kopējais aizsardzības finansējums ir saistīts ar šo rādītāju.

Pašlaik Lietuva aizsardzībai atvēl 2,52% no IKP. Uzstājoties Ministru kabinetā, aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas) sacīja, ka papildu līdzekļi tiks izmantoti, lai atjaunotu Lietuvas militārās spējas pēc tam, kad 50 bruņutransportieri tika nodoti Ukrainai.

Pēc viņa teiktā, 10 miljoni eiro tiks iztērēti radariem, bet 60 miljoni eiro tiks piešķirti HIMARS sistēmu iegādei. Vēl 38 miljoni eiro tiks ieguldīti dažādas munīcijas iegādē.

Lietuva globālajā ekonomiskās brīvības indeksā noslīdējusi uz leju par četrām vietām

Freizera institūta jaunākajā pasaules ekonomiskās brīvības indeksā Lietuva no 165 valstīm un teritorijām ir noslīdējusi uz divpadsmito vietu. Jaunākajā ziņojumā, kas balstīts uz 2020.gada datiem, Lietuva ieguva 7,82 punktus no 10 iespējamiem, kas ir par 1,1 punktu mazāk nekā pirms gada.

Saskaņā ar Kanādas Ideju laboratorijas viedokli Lietuvas kopējo rezultātu pazemināja pieaugošā valdības ietekme uz ekonomiskajiem procesiem. Pamatojoties uz šo kritēriju, Lietuva ierindota līdzās tādām jaunattīstības valstīm kā Brazīlija, Botsvāna un Zambija. Lietuvas stabilā naudas sistēma gan tika novērtēta augstu, iegūstot 9,2 punktus no 10.

Tiesību sistēmas jomā Lietuvas saņēma 7,24 punktus, 7,72 punktus par likuma grozījumiem un 8,33 punktus par starptautiskās tirdzniecības brīvību. Lietuvas Brīvā tirgus institūts (LLRI), kas palīdzēja Frāzera institūtam veikt pētījumu, interneta ziņu vietnei Vz.lt norādīja, ka Lietuva viszemāko vērtējumu saņēma par valdības sastāva apjomu.

Lietuvas bijušais prezidents inficējies ar koronavīrusu

Lietuvas bijušajam prezidentam Valdam Adamkusam (Valdas Adamkus) ir pozitīvs Covid-19  tests un viņš nespēs piedalīties trešdienas, 5.oktobra, ceremonijā, kurā viņam bija paredzēts pasniegt Viļņas goda pilsoņa regālijas.

To viņa palīdze apstiprināja otrdien, 27.septembrī, norādot, ka bijušais 95 gadus vecais prezidents ārstējoties mājās.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas