Latvieši Ukrainas atbalstam saziedojuši 38 miljonus eiro

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi Ukrainas atbalstam ir saziedojuši 38 miljonus eiro, norāda Ziedot.lv komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne.

Kopumā palīdzībai Ukrainai iesaistījušies simtiem tūkstošu iedzīvotāju un tūkstošiem uzņēmumu. Ziedojuma summu veido ne tikai nauda, bet arī tehnikas ziedojumi, lai sniegtu reālu un nepieciešamup alīdzību Ukrainas cīņā pret Krievijas iebrukumu. 

Lielākais ziedojumu apjoms saņemtS ar bankas pārskaitījumiem.

Tam seko preču un pakalpojumu ziedojumi, zvani uz labdarības tālruņiem un skaidra nauda ziedojumu kastītēs. Ukrainas atbalstam katru nedēļas nogali notikuši labdarības koncerti, uzvestas teātra izrādes un rīkoti dažādi kultūras pasākumi.

Līdztekus iedzīvotājiem un uzņēmumiem palīdzības sniegšanā iesaistījušās  arī 90 Latvijas biedrību un nodibinājumu. Lielākās palīdzības sniedzējas ir  astoņas bijušās nevalstiskās organizācijas – labdarības organizācija Ziedot.lv (19,7 miljoni eiro), fonds Uzņēmēji mieram (5,5 miljoni), biedrība Tavi draugi (5 miljoni), Tvitterkonvojs/ biedrība Agendum (4m iljoni eiro), biedrība TEV (4 miljoni), Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija VICHE (1miljons eiro), Latvijas Samariešu apvienība (850 tūkstoši eiro) un biedrība Viegli palīdzēt (790t ūkstoši eiro).

Vislielākais palīdzības apjoms ir novirzīts Ukrainas aizstāvju atbalstam – kopsummā  izlietots 21 miljons eiro.

Savukārt uz  Ukrainu nosūtītas vairāk nekā 1200 automašīnās 52 000 kvadrātmetru maskēšanās tīklu, 120 tūkstoši dronu 3D astītes, 15 000 medījumu konservi, 200 000 ierakumu sveču, 5 tonnas adītu zeķu, iegādātas 6000 lodes, 82 kvadricikli, 325 ģeneratori, rācijas, droni, dronu ķērāji, 500 tonnas dīzeļdegviela, augstas precizitātes snaiperu ieroči, militārās aptieciņas, militārās ziemas formas, apavi, dažāda veida bruņojums,  datortehnika, armijas pārtika,  u.c. veida tenhnika.

Humānai palīdzībai un medicīniskās palīdzības sniegšanai Ukrainā ir izlietoti 14,6 miljoni eiro no ziedojumiem. Uz Ukrainu ir nosūtītas 614 humānās palīdzības kravas, kurās iekrautas tūkstošiem tonnu pārtikas un higiēnas preces, bērnu pārtika un autiņbiksītes un medicīnas un sadzīves  preces.

Tāpat ir izveidota labdarības noliktavu palidzibaskarte.lv, izdota bilingvāla latviešu – ukraiņu ābece, atvērtas zupas virtuves, dienas centri, rīkotas vasaras nometnes un ekskursijas, mācīta latviešu valoda, rīkoti kultūras un sporta pasākumi.

Lasiet arī:«Latvija ir rādījusi piemēru citām Rietumu demokrātijām»

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas