NBS vajadzībām no ASV pirks vieglās klases helikopterus

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vecākais referents Artūrs Danga informē, ka Latvija no ASV iegādāsies četrus Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) paredzētus vieglās klases helikopterus MD 530F, kas pielietojami tuvā gaisa atbalsta sniegšanai un var tikt bruņoti.

Šos helikopterus ar divu cilvēku ekipāžu militārām vajadzībām izmanto daudzu pasaules valstu bruņotie spēki, ieskaitot pašu ASV, Itālijas un Somijas armijas. Tos iespējams aprīkot ar prettanku raķetēm vai pretgaisa raķetēm, vai torpēdām. NBS nolūkotos gaisa kuģus to korpusa formas dēļ mēdz dēvēt par “slepkavīgajām olām” (Killer eggs).

Iegādātie helikopteri palīdzēs “īstenot gaisa operācijas pret ienaidnieka objektiem tuvā distancē, nodrošinās gaisa atbalstu kaujas meklēšanas un glābšanas operācijām, kā arī veiks taktiskās izlūkošanas un transportēšanas operācijas”, teikts mediju relīzē.

Savukārt miera laikā šie helikopteri

tiks izmantoti NBS Gaisa spēku pilotu kvalifikācijas uzturēšanai.

Tāpat relīzē teikts: “Paredzēts, ka Latvija nākamā gada pirmajā pusē saņems pilnu ražotāja izmaksu piedāvājumu, tad arī būs iespējams vienoties par konkrētu piegādes termiņu.”

Jau ir ziņots, ka Latvija ir iegādājusies četrus helikopterus UH-60M Black Hawk, kuru kopejās izmaksas ir 175 miljioni eiro. Tie nomaina fiziski un morāli novecojušos, padomju laikā ražotos Mi-17 gaisakuģus, kas tika izmantoti meklēšanas un glābšanas darbos, ugunsgrēku dzēšanai no gaisa, medicīniskai evakuācijai un gaisa transportēšanai, kā arī atbalstam mācību operācijās.

Lasiet arī: Latvija un Igaunija kopā pērk Vācijā ražotās zenītraķetes IRIS-T

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas