NVD vērtē: Veiksmīgi ieviests paliatīvās aprūpes pakalpojums visā Latvijā

Valsts apmaksātus paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienta dzīvesvietā, kas pieejami no šī gada sākuma, janvārī un februārī saņēmuši jau 255 cilvēki. Pakalpojumu nodrošina četri pakalpojuma sniedzēji un tas pieejams visos Latvijas reģionos, informē Nacionālais veselības dienests (NVD).

“Vērtējot pirmo mēnešu rezultātus un aptaujājot gan pakalpojuma saņēmējus, gan viņu tuviniekus, secinām, ka šī nozīmīgā pakalpojuma ieviešana noritējusi veiksmīgi. Vienlaikus turpinām rūpīgi monitorēt visus pakalpojuma posmus, lai nepieciešamības gadījumā tos pilnveidotu,” stāsta NVD veselības aprūpes projektu vadītāja Jūlija Voropajeva.

Jaunā pakalpojuma ieviešana norit pakāpeniski un pacientu skaits, kuri saņems šo pakalpojumu, gada laikā turpinās pieaugt.

Šogad hospisa aprūpei pacientu dzīvesvietās plānots novirzīt vairāk nekā 6,7 miljonus eiro un to varēs saņemt teju trīs tūkstoši pacientu.

Jau vēstīts, ka no šī gada sākuma pakalpojumu nodrošina cilvēkiem, kuriem ir 4. vai 5. līmeņa stacionārās ārstniecības iestādes ārstu konsilija lēmums par indicēto paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojumu*. Uz konsiliju pacientu, kurš ārstējas mājās, var nosūtīt ģimenes ārsts vai ārsts-speciālists, savukārt, ja cilvēks ir slimnīcā, konsiliju organizē attiecīgā ārstniecības iestāde.

NVD skaidro, ja pēc konsilija slēdziena saņemšanas nozīmēta paliatīvā aprūpe dzīvesvietā, ģimenes ārsts vai ārsts-speciālists, kurš nosūtījis uz konsiliju, noformē nosūtījumu pakalpojuma saņemšanai un piesaka pacientu pakalpojumu sniedzēju koordinatoram atbilstoši teritorijai. Pakalpojuma sniedzēja koordinators pieejams katru dienu 24/7, tajā skaitā sestdienās, svētdienās un svētku dienās. Pakalpojuma sniegšanu uzsāk ne vēlāk kā 24 stundu laikā no brīža, kad pacients pieteikts. Ja pacients pieteikšanas brīdī atrodas slimnīcā, tad 24 stundu laikā pēc izrakstīšanas.

Pakalpojumā ietverta gan veselības aprūpe, gan sociālā palīdzība un pacientam pieejama sertificēta paliatīvās aprūpes ārsta vai internista, vai ģimenes ārsta, vai neatliekamās medicīnas ārsta, vai geriatra, vai anesteziologa-reanimatologa vizītes, attālinātas konsultācijas, ārsta palīga un/vai māsas sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi un sertificētu funkcionālo speciālistu – fizioterapeita, ergoterapeita, uztura speciālista pakalpojumi, sociālā aprūpe, psihosociālais atbalsts un tehniskie palīglīdzekļi.

Valsts apmaksāts paliatīvās aprūpes mobilās komandas pakalpojums pacienta dzīvesvietā ieviests, lai nodrošinātu visaptverošu, uz pacientu centrētu paliatīvo aprūpi, kas neatkarīgi no sociālekonomiskā stāvokļa nodrošina pacienta vajadzībām atbilstošu, savlaicīgu, kvalitatīvu un izmaksu ziņā pieejamu integrētu paliatīvo aprūpi un atbalstu, tai skaitā psihoemocionālo atbalstu dzīves nogalē gan pacientiem ar neizārstējamām slimībām to terminālajās stadijās, gan viņu tuviniekiem, stāsta NVD.

*Pakalpojumu saņemt nevar tie cilvēki, kuri ir bērnu paliatīvās aprūpes kabineta uzskaitē un jau saņem Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības pakalpojumus vai citus paliatīvās aprūpes pacienta dzīvesvietā pakalpojumus, atzīmē dienestā.

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas