Oficiāli atklāj gāzesvadu Baltic Pipe, kas mazinās atkarību no Krievijas gāzes

Polijas, Dānijas un Norvēģijas valstu vadītāji ir oficiāli atklājuši Baltic Pipe gāzes cauruļvadu, kas ir būtisks solis ceļā uz to, lai Polija un visa Eiropa samazinātu enerģētisko atkarību no Krievijas, informē Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Gāzesvada atklāšanas ceremonijā, otrdien, 27.septembrī, Goleņovas pilsētā, Polijā, piedalījās valsts prezidents Andžejs Duda (Andrzej Duda) un premjerministrs Mateušs Moraveckis (Mateusz Morawiecki), Dānijas premjerministre Mete Frederiksena (Mette Frederiksen) un Norvēģijas enerģētikas ministrs Terje Āslands (Terje Aaslands).

«Beidzas Krievijas dominances ēra gāzes jomā, kuru raksturoja šantāža, draudi un izspiešana,» sacīja Moraveckis.

Savukārt Dānijas premjerministre piebilda: «Mums jādara viss iespējamais, lai likvidētu enerģētiku kā Krievijas varas instrumentu.»

Baltijas cauruļvads būs galvenais maršruts, pa kuru gāze no Norvēģijas caur Dāniju tiks transportēta uz Poliju un kaimiņvalstīm. Tas ļaus importēt līdz 10 miljardiem kubikmetru gāzes gadā no Norvēģijas uz Poliju un 3 miljardus kubikmetru gāzes gadā no Polijas uz Dāniju.

Baltic Pipe gāzesvada būvniecība izmaksāja vismaz 1,6 miljardus eiro.

Daļa projekta izdevumi tika finansēti no ES līdzekļiem, bet daļu sedza Polijas un Dānijas sadales operatori Gaz–System un Energinet.

Baltic Pipe projekta īstenošana tika uzsākta 2013.gadā, un tam tika piešķirti aptuveni 267 miljoni eiro no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) līdzekļiem, kas palīdzēja pabeigt šim projektam nepieciešamos priekšizpētes un būvniecības darbus, norāda Eiropas Komisija.

ES enerģētikas komisāre Kadri Simsone (Kadri Simson) nosauca cauruļvadu par «svarīgu projektu reģiona apgādes drošībai un ES politikas virzības uz gāzes avotu dažādošanu», kam «būs vērtīga loma pašreizējās enerģētikas krīzes mazināšanā».

Viņa arī apsveica Polijas un Dānijas iestādes ar projekta pabeigšanu un «nozīmīga pagrieziena punkta sasniegšanu ES infrastruktūras politikā».

Pilnu rakstu angļu valodā lasiet: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1788880/baltic-pipe-gas-pipeline-opens-connects-norway-and-poland

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas