VIDEO | Sprādziens Gazas slimnīcā: gan Izraēla, gan palestīniešu Islāma džihāds noliedz atbildību

Otrdien, 17.oktobrī, Gazas pilsētā noticis trieciens Al Ahli slimnīcā, kur bojā gājuši simtiem cilvēku. Palestīniešu amatpersonas sprādzienu skaidro ar Izraēlas gaisa uzlidojumu, bet Izraēlas militārie spēki apgalvo, ka to izraisīja palestīniešu Islāma džihāda nesekmīga raķešu zalvju palaišana, ko kaujinieku grupējums noraida, ziņo BBC.

Veselības ministrija Gazā paziņoja, ka 500 cilvēki ir gājuši bojā, un pastāv bažas, ka vēl simtiem cilvēku ir iesprostoti zem gruvešiem.

Sākotnēji Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) uzsvēra, ka to mērķis nav slimnīcas, un brīdināja par “nepārbaudītiem apgalvojumiem”.

Vēlāk galvenais preses pārstāvis viceadmirālis Daniels Hagari videoziņojumā sacīja, ka “pēc operatīvo un izlūkošanas sistēmu papildu pārbaudes IDF nav uzbrukusi slimnīcai Gazā”. Viņš paskaidroja, ka trieciens slimnīcai saistīts ar teroristiskās organizācijas Islāma džihāds neveiksmīgi palaistu raķeti.

Viņš sacīja, ka 450 no tūkstošiem raķešu, kas kopš kara sākuma izšautas uz Izraēlu, ir nokritušas Gazas joslā, apdraudot civiliedzīvotājus.

Palestīniešu Islāma džihāds noliedza jebkādu savu raķešu izmantošanu, apgalvojot, ka šajā laikā Gazas pilsētas apkaimē tas nav veicis nekādas operācijas.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja pauda šoku un šausmas par šiem ziņojumiem, uzsverot, ka slimnīcām jābūt kā patvēruma vietām cilvēka dzīvības saglabāšanai un pieprasīja to aizsardzību saskaņā ar starptautiskajām humanitārajām tiesībām.

“Nevienu pacientu nedrīkst nogalināt slimnīcas gultā. Neviens ārsts nedrīkst zaudēt dzīvību, mēģinot glābt citus,”

teikts Sarkanā Krusta paziņojumā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) aicināja nekavējoties aizsargāt civiliedzīvotājus un veselības aprūpes iestādes, vienlaikus mudinot Izraēlas armiju atcelt 20 slimnīcām Gazas ziemeļu daļā izdotos evakuācijas rīkojumus sakarā ar pastāvošo nedrošību un kritisko pacientu stāvokli.

Sprādziens slimnīcā apdraud centienus atrisināt humanitāro krīzi Gazā. Jordānija atcēla trešdien, 18.oktobrī, plānoto tikšanos ar ASV prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden), karali Abdullu un palestīniešu un Ēģiptes vadītājiem.

Baidens joprojām ir ceļā uz Telavivu, lai apliecinātu savas valsts “solidaritāti ar Izraēlu” un “stingro apņemšanos nodrošināt tās drošību”.

Lasiet arī: Baidens dodas uz Izraēlu un Jordāniju, lai pievērstos sauszemes ofensīvai un humānajai krīzei

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas