Lietuva un Igaunija virzās uz viendzimuma pāru tiesību paplašināšanu

Lietuvas parlaments otrdien, 23.maijā pirmajā lasījumā pieņēmis civilās savienības likumprojektu, kas paredz gan pretēju, gan viena dzimuma pāru civilās savienības legalizāciju.

Par civilās savienības likumprojektu balsoja 60 deputāti, 52 bija pret un trīs atturējās.

Pirmdien, 22.maijā tika paziņots, ka

likumprojekta izskatīšana nav iekļauta Seima otrdienas sēdes darba kārtībā, jo trūkst balsu tā pieņemšanai, tomēr otrdien tas tomēr tika iekļauts darba kārtībā un pieņemts.

Seima Galvenā Tiesiskuma un kārtības jautājumu komisija pērn septembrī atbalstīja likumprojektu par civilo savienību, tomēr tas līdz šim nebija saņēmis nepieciešamo balsu skaitu un nebija iekļauts Seima sēdes darba kārtībā.

Pēc likuma pieņemšanas partneriem, kuri noslēgs civilo savienību, tiks veidots kopīpašums, bet būs iespēja atsevišķā līgumā noteikt atšķirīgu īpašuma tiesisko režīmu, mantot saskaņā ar likumu un nemaksāt mantojuma nodokļus, būs iespēja darboties vienam otra vārdā un interesēs, pārstāvēt vienam otru veselības aprūpes jomā, saņemt ar veselību saistītu informāciju un tamlīdzīgas tiesības un pienākumi.

Lietuvas valdības koalīcijas politiķi uzstāj, ka civilās savienības likumprojekts ir kompromiss pēc tam, kad 2021.gadā pavasarī Seims noraidīja iepriekšējo likumprojektu, ar kuru likumīgi tiktu atzītas “dzimumneitrālas partnerības”.

Partnerattiecību likums paredzēja atzīt jebkuru divu personu civilo partnerību kā oficiāli reģistrētu divu personu kopdzīvi, lai noteiktu, attīstītu un aizsargātu to attiecības.

Pašlaik Lietuvas likumos nav normu nedz viendzimuma, nedz pretējo dzimumu pāru civilo partnerattiecību reģistrācijai. Vairāki mēģinājumi šādu regulējumu ieviest apstājušies agrīnos parlamentārā procesa posmos.

Tikmēr Igaunijas parlaments pirmajā lasījumā pieņēmis grozījumus, kas paredz no nākamā gada 1.janvāra valstī ieviest vienlīdzīgas tiesības uz laulību arī viendzimuma pāriem.

Igaunijas sociālās aizsardzības ministre Signe Rīsalo paskaidroja, ka kopš 2014.gada, kad tika pieņemts Reģistrētu partnerattiecību likums, bet netika veikti citi nepieciešamie tiesību aktu grozījumi, Igaunijā ir daļa cilvēku, kuri dzīvo juridiskā neskaidrībā, kas ir jāizbeidz.

“Ir pēdējais laiks visiem Igaunijā dzīvojošajiem nodrošināt vienlīdzīgas tiesības. Sociālās pārmaiņas nenotiek vienā dienā, bet ar šādām tiesiskajām izmaiņām, kas it kā ir tehniskas, bet arī ļoti simboliskas, noteikti mazināsies cilvēku ar naidīgām balsīm skaits,” pauda ministre.

Viņa piebilda, ka likumi sniedz pamatu un ietekmē sabiedrības attieksmi, tādēļ vienlīdzīgu tiesību uz laulību legalizācija visiem pāriem ir solis uz drošības sajūtas un vienlīdzīgu tiesību radīšanas ikvienam.

Pirmajā lasījumā Rīgikogu atbalstītie likumu grozījumi paredz, ka laulību var noslēgt divas pieaugušas personas neatkarīgi no dzimuma. Līdzās laulībai tiks saglabāta iespēja noslēgt arī reģistrētas partnerattiecības, kas noteic, ka partneriem ir tiesības piedalīties lēmumos, kas skar partneri, un nepieciešamības gadījumā saņemt kompensācijas un pabalstus. Grozījumi paredz vienkāršotu pāreju no reģistrētas partnerības uz laulību.

Gan laulība, gan reģistrētas partnerattiecības paredz tiesības un pienākumus pāriem, kādu nav neformālās attiecībās esošām personām. Tiesības un pienākumi galvenokārt attiecas uz pabalstu saņemšanu, īpašuma, mājokļa un mantojuma pārvaldību.

Gaidāms, ka likumu pakete, kas paredz viendzimuma pāru laulību legalizāciju Igaunijā, spēkā stāsies nākamā gada 1.janvārī.

Ierosinājumus likumprojekta grozījumiem pirms izskatīšanas otrajā lasījumā var iesniegt līdz 5.jūnijam.

Lasiet arī: Lietuvas premjerministre: Daži karu Ukrainā vēro kā Eirovīziju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas